ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» του πληθωρισμού στην Ισπανία έπειτα από 5 μήνες αποκλιμάκωσης

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα, έπειτα από πέντε μήνες επιβράδυνσης, με τους traders να ενισχύσουν τα στοιχήματα για το πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Ιανουάριο — από την αύξηση 5,5% του προηγούμενου μήνα.

Πρόκειται για ποσοστό πολύ πάνω από τη διάμεση εκτίμηση του 4,8% των οικονομολόγων του Bloomberg, αν και οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3,8% έως 6,5%.

Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ισπανία οφείλεται στην άνοδο του κόστους των καυσίμων και στις μικρότερες εκπτώσεις στις πωλήσεις ενδυμάτων στην αρχή του έτους. Ο δείκτης τιμών που εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε στο 7,5%, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Φρανκφούρτη όπου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη της έκθεσης για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη.

Στην Ισπανία, η ακρίβεια έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: Συναντήθηκαν με τον διάδοχο του θρόνου της Ιαπωνίας

Qatargate: Καθοδηγούμενη του Παντσέρι εμφανίζεται η Καϊλή

Απροσδόκητη μείωση 0,6% της σουηδικής οικονομίας το 4ο τρίμηνο

ΠΗΓΗ NEWMONEY