ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας χρόνος Μελόνι στην Ιταλία: Από την άκρα δεξιά στο κέντρο

Από τότε που κέρδισε τις εκλογές πριν από έναν χρόνο (25/09) και ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία έναν μήνα αργότερα, η Τζόρτζια Μελόνι έχει χρόνο αποκλειστικά για τα προσωπικά πράγματα «που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν», όπως αποκάλυψε, ενώ σε σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Μπρούνο Βέσπα για τον ελεύθερό της χρόνο στο talk show “Porta a Porta” πριν από δύο εβδομάδες απάντησε χαμογελώντας ειρωνικά «Ιδιωτική ζωή; Ποια ιδιωτική ζωή;».

Το να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης τριών ακροδεξιών κομμάτων μοιάζει εξαντλητικό – αλλά δεν την έχει αλλάξει, λέει η μεταφασίστρια ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia. «Δεν περνάει μέρα που να μην αναρωτιέμαι εάν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν πριν», εκμυστηρεύτηκε η Μελόνι. «Πάντα φοβόμουν μήπως δεν μείνω πιστή στον εαυτό μου, αλλά παραμένω ίδια».

«Προσαρμόζομαι»

Έναν χρόνο συμπληρώνει η Μελόνι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας

Μετά την εκλογική της νίκη η Μελόνι δεν επανέλαβε τα ριζοσπαστικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας της. Στην Ιταλία προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινωνική πολιτική σύμφωνα με μια αυστηρά συντηρητική αντίληψη περί οικογένειας και συνεχίζει λίγο-πολύ την επιτυχημένη οικονομική πολιτική του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

Στην Ευρώπη, πάντως, είναι σχεδόν μετριοπαθής. Η Μελόνι προτιμά να αφήνει τη ριζοσπαστική ρητορική στους εταίρους της στον συνασπισμό, τον Ματέο Σαλβίνι του δεξιού λαϊκιστικού Lega και τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του εκλιπόντος ηγέτη του Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Έχω μια πολιτική ιστορία πίσω μου, προσαρμοζμένη σε μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα», λέει η Μελόνι. Το γεγονός ότι είναι επικεφαλής ενός κόμματος που φέρει στο έμβλημά του την αιώνια φλόγα από τον τάφο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι δεν την επιβαρύνει στο καθημερινό κυβερνητικό της έργο.

Εξισορρόπηση με την Ε.Ε.

Αυτό είναι κάτι που προφανώς παραβλέπουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δηλώνουν έκπληκτοι από το πόσο «ήπια» έχει γίνει η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, υποστήριζε ακόμη ότι θα αλλάξει τα πράγματα στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπήσει με τρόπο επιθετικό τα ιταλικά συμφέροντα.

Εν τω μεταξύ, μάλλον έχει καταλάβει ότι αυτές οι βλέψεις της εξυπηρετούνται καλύτερα με πιο αθόρυβους τόνους στο παρασκήνιο. Κατά τη συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη και Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Ρώμη, η Μελόνι δήλωσε στον Τύπο ότι συμφώνησαν σε όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής και επιδιώκουν μία ρεαλιστική συνεργασία. Ο Σολτς δεν διαφώνησε. Πλέον η Μελόνι τα πηγαίνει αρκετά καλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο επίκεντρο η αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Λαμπεντούζα, η πρόεδρος της Επιτροπής και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έδειξαν ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική: έλεγχος των συνόρων, περιορισμός των αφίξεων, ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη διέλευσης.

Η Μελόνι και η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν δύο φορές στην Τύνιδα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Τυνήσιο πρόεδρο σχετικά με την αναχαίτιση των μεταναστών. Συγκριτικά με άλλους επικεφαλής κυβερνήσεων, η Μελόνι επικεντρώνεται περισσότερο στη Βόρεια Αφρική ως μέσο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Προτείνει €1,80/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ (upd)

Creta Farms: Αύξηση πωλήσεων 26% το 2022 – Στο 24% το μερίδιο αγοράς

Ντομπρόφσκις: «Ανησυχούν» οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts