ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν – Το μήνυμα από την Μόσχα

Οι αρχές του Κιργιστάν κατήγγειλαν σήμερα πως ο στρατός του Τατζικιστάν εξαπέλυσε πυροβολισμούς κατά συνοριακών φυλακίων, αναφέροντας τουλάχιστον έξι περιστατικά.

Την περασμένη Τετάρτη Κιργίζιοι και Τατζίκοι συνοριακοί φρουροί είχαν ανταλλάξει πυρά, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Σύμμαχοι της Ρωσίας

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν είναι σύμμαχοι της Ρωσίας και φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά οι συγκρούσεις για συνοριακά θέματα είναι συχνές και λίγο έλειψε πέρυσι να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη.

Ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές στην πόλη Ισφάρα του Τατζικιστάν.

Οι πρόεδροι του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ και του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν συμμετέχουν σε μια περιφερειακή σύνοδο ασφαλείας στο Ουζμπεκιστάν και παρουσιάζονται μεταξύ των ηγετών σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε στο δείπνο την Πέμπτη.

Οι συγκρούσεις για τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι συχνές, αλλά συνήθως αποκλιμακώνονται γρήγορα, αν και πέρυσι σχεδόν οδήγησαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Και οι δύο φιλοξενούν, όπως προαναφέραμε, ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία προέτρεψε για κατάπαυση των εχθροπραξιών αυτή την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts