ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Περπατάμε λιγότερο μετά την πανδημία

Στις ΗΠΑ το περπάτημα έχει μειωθεί δραστικά από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο οι θάνατοι των πεζών έχουν σημειώσει δραματική αύξηση καταγράφοντας ρεκόρ 40ετίας. Παράλληλα, οι διαδρομές με ποδήλατο έχουν ανοδική πορεία.

Μεταξύ του 2019 και του 2022 το καθημερινό περπάτημα μειώθηκε κατά 36% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ανάλυσης μεταφορών StreetLight Data. Σε κάθε πολιτεία και στις 100 πιο πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές σημειώθηκε πτώση κατά τουλάχιστον 20%.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι η μείωση είναι καθολική», ανέφερε η Έμιλι Άντλερ, διευθύντρια της StreetLight Data και συντάκτρια της έκθεσης.

Οι μητροπολιτικές περιοχές στις μεσοδυτικές πολιτείες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση, με το Άκρον του Οχάιο και το Λουισβίλ του Κεντάκι να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Από το 2019 έως το 2022 αμφότερες σημείωσαν μείωση κατά περίπου 50% στις μέσες ημερήσιες διαδρομές με τα πόδια (για οποιαδήποτε μετακίνηση συνολικού μήκους τουλάχιστον 250 μέτρων). Καθένα από τα 15 μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα των ΗΠΑ είδε πτώση τουλάχιστον 27%.

Παρά την εκτεταμένη μείωση, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια αισιοδοξίας. Σε 18 μητροπόλεις οι διαδρομές με τα πόδια αυξήθηκαν μεταξύ 2021 και 2022. Οι περιοχές της Καλιφόρνιας κατέλαβαν 9 από τις 10 πρώτες θέσεις στην ετήσια αύξηση, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ημερήσιες διαδρομές να σημειώνεται στο Λος Άντζελες (19%) και το Σαν Ντιέγκο (14%). Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέλαβε τη 10η θέση, με αύξηση 7%.

Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι η αύξηση παρατηρήθηκε σε θερμότερες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ανησυχητικό.

«Εάν το περπάτημα μειώνεται λιγότερο στις μητροπόλεις με ζεστό καιρό ή επανέρχεται ταχύτερα λόγω της θερμοκρασίας, αυτό υποδηλώνει ότι το περπάτημα γίνεται κυρίως μια μορφή αναψυχής», εξήγησε η Άντλερ. «Αυτό είναι καλό για τη δημόσια υγεία, αλλά αν αναλογιστούμε τις κλιματικές συνθήκες και αν καταλήξουμε ότι το περπάτημα θεωρείται λιγότερο χρήσιμο, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθεί το αυτοκίνητο με το περπάτημα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανησυχητικό είναι ότι οι θάνατοι πεζών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι περπατούν λιγότερο. Πάνω από 7.500 πεζοί σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα το 2022, ο υψηλότερος απολογισμός από το 1981, σύμφωνα με την Ένωση Κυβερνητών για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (GHSA).

Όλα αυτά, ενώ οι διαδρομές με οχήματα σημείωσαν μείωση από το 2019 έως το 2022, αν και μόλις κατά 4%, σύμφωνα με την έκθεση StreetLight. Παρά τους λιγότερους πεζούς και τα λιγότερα οχήματα στους δρόμους, οι ειδικοί σε θέματα κυκλοφορίας λένε ότι οι οδηγοί οδηγούν πιο γρήγορα και πιο επικίνδυνα, ενδεχομένως γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δρόμοι ήταν πιο άδειοι. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα έχουν γίνει μεγαλύτερα, βαρύτερα και ψηλότερα από το έδαφος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μία πρόσκρουση να είναι θανατηφόρα. Στο μεταξύ, οι επιβολές ποινών για τροχαίες παραβάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας ελλείψεων στο προσωπικό.

Περισσότερη ποδηλασία

Μπορεί να έχει μειωθεί συνολικά το περπάτημα, όμως, αυξάνονται όσοι προτιμούν το ποδήλατο για τη μετακίνησή τους, ανάμεσα σε αυτά και τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το 2022 περίπου 113 εκατ. διαδρομές με κοινόχρηστα ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Αστικών Μεταφορών (ΝACTO). «Βλέπουμε το σύστημα ενοικίασης να ανακάμπτει μετά την πανδημία», ανέφερε ο Μπίλι Ρίτσλινγκ, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΝACTO. Μεγάλο μέρος της ανοδικής πορείας οφείλεται στη δημοτικότητα των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, με τα οποία καταγράφηκαν 20 εκατ. διαδρομές σε εθνικό επίπεδο το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 38% σε σχέση με το 2021.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: «Πρόστιμο» στα μετρητά και πόλεμος μεταξύ καρτών, IRIS, εμβασμάτων

Ο τροτσκιστής, η ωραία Κνίτισσα, ο lifestyle πρόεδρος και ο σοφός γέρων, ο εισαγγελέας για το τρολ Νταλαούρα (Θάνος), τα καμπανάκια και τα βαρίδια

Technohull: Τα «Made in Greece» ταχύπλοα που κατακτούν τις θάλασσες του πλανήτη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts