ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Σε ποιες περιοχές στην Ελλάδα ζουν περισσότερα χρόνια οι κάτοικοι (πίνακες)

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το μέσο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ευρώπης το 2021όπου δημοσίευσε η Eurostat.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 80,1 χρόνια και η Ελλάδα συγκεκριμένα 80,2 χρόνια.

Μάλιστα, για τις γυναίκες στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ήταν μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες και ειδικότερα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4 έτη.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, το προσδόκιμο για τις γυναίκες είναι επίσης 82,9 χρόνια και για τους άντρες 77,2 χρόνια.

Σύμφωνα με την Eurostat, την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, ωστόσο το 2020 και το 2021 μειώθηκε, λόγω πανδημίας και  κλιματικής αλλαγής.

Ο μέρος όρος προσδόκιμου ζωής ανά περιοχή

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής αλλάζει ανάλογα την περιοχή. Στην ανατολική και τη δυτική χώρα είναι μεγαλύτερο από αυτό της κεντρικής Επικράτειας.

Συγκεκριμένα σε Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι 76,4 έτη μέχρι 77,6 και των γυναικών από 83 μέχρι 83,4 έτη.

Αντίστοιχα, στα νησιά του Ιονίου, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι άνδρες φτάνουν τα 80,5 έτη και οι γυναίκες τα 85,4 έτη, στην Κρήτη οι άνδρες τα 79,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Αντίστοιχα, στο Νότιο Αιγαίο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι τα 79,1 έτη και των γυναικών τα 83,4 έτη.

Παράλληλα, στην Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Μάνη, Αρκαδία, Μεσσηνία) οι άνδρες αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 78,1 χρόνια τους και οι γυναίκες μέχρι τα 83,7.

Διαβάστε ακόμη:

ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες – Οι τέσσερις κίνδυνοι που επιμένουν

Mytilineos: Σημαντική αύξηση στην τιμή – στόχο από την Piraeus Securities, περιθώριο ανόδου 30%

Κομισιόν: Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Eκτός κάδρου η Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts