ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΈΡΕΥΝΑ: Ταξίδια από την Bucket list επιλέγουν οι Βρετανοί για το 2024

Τα ταξίδια της Bucket List παραμένουν το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2024, αλλά η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με φέτος, σύμφωνα με νέα έρευνα της Audley Travel.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο έρευνα στους εξειδικευμένους ανά προορισμό συνεργάτες του σχετικά με τις τάσεις για τα ταξίδια το επόμενο έτος, με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 16 Οκτωβρίου 2023.

Το 72% των ειδικών της Audley σε θέματα χωρών ανέφεραν ως κίνητρο για ταξίδια φέτος, μετά την αύξηση της ζήτησης που σημειώθηκε μετά τον Covid, την ολοκλήρωση των προορισμών της bucket list, ενώ μόνο το 36% δήλωσε ότι αυτό ήταν το “κλειδί” για τους πελάτες για το 2024.

Ωστόσο, παρά τη μείωση της ζήτησης σε ετήσια βάση, ο διοργανωτής δήλωσε ότι ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι της λίστας Bucket παραμένει το κορυφαίο κίνητρο για τα ταξίδια του 2024 στη βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας ένα ταξίδι για να σηματοδοτήσει ένα προσωπικό ορόσημο, όπως μια επέτειος, γενέθλια ή συνταξιοδότηση, ήταν ο λόγος για να ταξιδέψει το 24% των Βρετανών, ενώ το να περάσει κανείς χρόνο με την οικογένεια αναφέρθηκε από το 14% των ειδικών της Audley Travel, που ερωτήθηκαν σχετικά με τις κρατήσεις των πελατών τους.

Αυξημένη ζήτηση για πολυτέλεια και ταξίδια εκτός σεζόν

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας ανέφερε συνεχή αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ξενοδοχεία και εμπειρίες, αλλά σημείωσε ότι οι πελάτες επιλέγουν να αλλάξουν προορισμό ή να ταξιδέψουν εκτός σεζόν για να επωφεληθούν από φθηνότερες προσφορές και καλύτερη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολυτελή καταλύματα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πωλούνται ταχύτερα από ό,τι πριν από το 2020. Ανέφερε επίσης τη ζήτηση για κρουαζιέρες τύπου αποστολής με μικρά πλοία και για μεγαλύτερη άνεση και αναβαθμισμένες θέσεις πτήσεων για ταξίδια στη Λατινική Αμερική.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια το επόμενο έτος για τον ταξιδιωτικό οργανισμό είναι η Ινδία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Κόστα Ρίκα, η οποία αντικαθιστά τη Νότια Αφρική στην πρώτη πεντάδα, σε σύγκριση με φέτος.

Αυξημένη διάρκεια παραμονής και εναλλακτικές επιλογές

Η μέση διάρκεια των κρατήσεων για το 2024 είναι 18,5 ημέρες, αυξημένη κατά 6% από 17,4 ημέρες φέτος.

Οι τάσεις για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν την προτίμηση των καταναλωτών για εναλλακτικές λύσεις σε δημοφιλή και εμβληματικά αξιοθέατα και εμπειρίες μακριά από τα πλήθη, ιδιαίτερα με τη διαθεσιμότητα να είναι συχνά περιορισμένη σε βασικούς προορισμούς.

Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν τη Νότια Κορέα αντί για τα άνθη κερασιάς της Ιαπωνίας και τα τροπικά δάση της Νικαράγουας αντί για την Κόστα Ρίκα. Υπάρχει μια παρόμοια τάση εντός των προορισμών για λιγότερο γνωστά αξιοθέατα. Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει καταναλωτές που ταξιδεύουν στο Ντέρμπαν για να δουν τα καταφύγια θηραμάτων του KwaZulu-Natal και τα βουνά Drakensberg, να μάθουν για την ιστορία των πεδίων μάχης και στη συνέχεια να μείνουν σε ένα απομακρυσμένο παραθαλάσσιο κατάλυμα στην ακτή.

Βιωματικά ταξίδια στο προσκήνιο

Ο φορέας δήλωσε ότι οι παραθεριστές κάνουν όλο και περισσότερες κρατήσεις σε δημοφιλείς, καθιερωμένους προορισμούς και εμπειρίες εκτός εποχής για το 2024, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες και υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

Επίσης, παρατηρείται επιστροφή στα περίεργα ταξίδια και τις περιπέτειες εκτός της πεπατημένης. Οι ειδικοί των χωρών του φορέα ανέφεραν αυξημένο ενδιαφέρον για πολιτιστικές εμπειρίες, όπως γνωριμία με τους Μασάι στην Ανατολική Αφρική και πιο απομακρυσμένοι προορισμοί σαφάρι, όπως το Εθνικό Πάρκο Ruaha, και περισσότερα αιτήματα για “αυθεντικά” ξενοδοχεία, που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό της χώρας.

Σύμφωνα με την  Audley Travel, οι πελάτες ζητούν επίσης πιο βιωματικά και εξατομικευμένα ταξίδια και “μοναδικές” εμπειρίες, σύμφωνα

Στις ΗΠΑ, ο φορέας προτείνει εμπειρίες όπως ταξίδια για καγιάκ και κάμπινγκ με οδηγό για να δει κανείς φάλαινες και λύκους ή επίσκεψη σε λιγότερο πολυταξιδεμένες περιοχές όπως το Saskatchewan και το Yukon, ενώ η ζήτηση για πιο εξατομικευμένα ταξίδια οδηγεί σε απομάκρυνση από τις καθορισμένες εκδρομές.

Ξεχωριστή έρευνα καταναλωτών, μέρος της πρώτης έκθεσης Premium Travel Report του ταξιδιωτικού πράκτορα, ανέδειξε τη σημασία των βιώσιμων ταξιδιών, καθώς το 57% των 2.000 καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές είναι σημαντικές για αυτούς.

Ο διοργανωτής δήλωσε ότι έχει επικεντρωθεί με νέα προϊόντα για το 2024 στον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό και σε περισσότερες πολυτελείς διαμονές. Οι προσθήκες περιλαμβάνουν καμπ σε ιδιωτικά νησιωτικά για σαφάρι στη Μποτσουάνα και πεζοπορία στο πρόσφατα ανοιχτό Pekoe Trail στη Σρι Λάνκα.

The post ΈΡΕΥΝΑ: Ταξίδια από την Bucket list επιλέγουν οι Βρετανοί για το 2024 appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts