ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έρευνα: Τα πιο ασφαλή αθλήματα κατά την πανδημία

Το πολυτεχνείο στο Τορίνο σε συνεργασία με την ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή (CONI) πραγματοποίησε έρευνα και κατέταξε τα αθλήματα ανάλογα με το πόσο ασφαλή για τον κορονοϊό.

της Δανάης Καρασμανάκη

Σε πέντε κατηγορίες κατέταξε τα αθλήματα το πολυτεχνείο του Τορίνο σε συνεργασία με την CONI, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους για την εξάπλωση του κορονοϊό.
H έρευνα εξέτασε την επικινδυνότητα για την εξάπλωση του κορονοϊού σε σχέση με τον τρόπο προπόνησης, τη φύση του αθλήματος καθώς και τον παράγοντα κινδύνου που προκύπτει στους αγώνες. Με βάση όλα αυτά δημιουργήθηκαν πέντε κατηγορίες επικινδυνότητας:
0 = ανύπαρκτη
1 = μικρή
2 = μεσαία
3= υψηλή
4 = πολύ υψηλή

Σύμφωνα με την έρευνα στην κατηγορία 0 ανήκουν αθλήματα όπως το γκολφ, η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, η ιστιοπλοΐα και το τένις.
Στις χαμηλότερες κατηγορίες συναντάμε κυρίως ατομικά αθλήματα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι αθλήματα που κατατάσσονται στην κατηγορία 0 κατά την προπόνηση, μπορεί να καταταχθούν στην κατηγορία 3 κατά τη διάρκεια των αγώνων ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν.
Η υδατοσφαίριση παρουσιάζεται ως το πιο ασφαλές ομαδικό άθλημα και την τοποθετούν στην κατηγορία 2. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημπιου, το χλώριο δρα δραστικά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού, αν και δεν τον εξαλείφει τελείως καθώς οι αθλητές μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με τη μεταξύ τους επαφή.

Το ποδόσφαιρο κατατάσσεται στην κατηγορία 3, ενώ αθλήματα όπως το ράγκμπι, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ βρίσκονται στην κατηγορία 4.Η πιθανότητα μετάδοσης φαίνεται να μεταβάλλεται και με το αν η προπόνηση πραγματοποιείται σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο.

Τέλος οι ερευνητές συνιστούν στους παίκτες των ομαδικών αθλημάτων να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν τον αγώνα, ενώ πρόσθεσε πως οι αθλητές που παραμένουν στον πάγκο θα πρέπει να φορούν μάσκες και οι εξοπλισμοί όλων των αθλητών πρέπει να απολυμαίνονται.

Rapporto Lo sport riparte in sicurezza from Quotidiano Piemontese

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts