ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα SHOPFLIX.gr: Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα η θέρμανση για ένα μέσο διαμέρισμα αγγίζει μέχρι και το 50% του συνολικού ενεργειακού κόστους. Αν σκεφτούμε επιπλέον ότι τα φετινά Μερομήνια προβλέπουν βαρύ χειμώνα με τσουχτερό κρύο, έντονες βροχές και χιόνια σε όλη την Ελλάδα, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί βραχνά για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Πώς θα υπολογίσεις το κόστος θέρμανσης για το σπίτι σου

Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει να καταλάβουμε από τα χαρακτηριστικά των κλιματιστικών ή του καλοριφέρ το κόστος για την θέρμανση αλλά στην πορεία τα βρήκαμε σκούρα με τις πράξεις και τις μετατροπές με τις θερμίδες και τις κιλοβατώρες. Μην ανησυχείς, για αυτό είναι το SHOPFLIX δίπλα σου να σε βοηθήσει να υπολογίσεις μόνος σου το κόστος για την θέρμανση του σπιτιού σου.

Αν πάλι θες να δεις απευθείας τα αποτελέσματα, προχώρησε στις επιλογές θέρμανσης και πόσο κοστίζει η κάθε μία.
Πώς το κάναμε εμείς με ένα μέσο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων

Για την Ιστορία

Η αλήθεια είναι ότι το να υπολογίσει κανείς τι απαιτείται για να ζεστάνει ένας χώρος, αποδείχθηκε πρόβλημα για δυνατούς λύτες (enter SHOPFLIX). Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι αυτό που απαιτείται για να ζεστάνουμε ένα σπίτι και σε τι το μετράμε;

Για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία σε ένα χώρο, πρέπει με κάποιον τρόπο να απελευθερώσουμε θερμική ενέργεια. Όσο περισσότερη η θερμική ενέργεια, τόσο υψηλότερη η θερμοκρασία. Την ενέργεια αυτή—όπως και όλα τα άλλα είδη ενέργειας—τη μετράμε σε Joul.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Το 1847 που ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο είδος ενέργειας, μετριόταν σε θερμίδες (cal) ή χιλιοθερμίδες (kcal). Μία χιλιοθερμίδα είναι η ποσότητα που πρέπει να δώσουμε ανά λίτρο νερού για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά ένα Kelvin. Οι δε Άγγλοι εκείνοι την εποχή ήταν ένας κόσμος από μόνοι τους, οπότε αντί για θερμίδες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Βρετανική Μονάδα Θερμότητας, ή αλλιώς BTU όπως θα έχεις δει και στα κλιματιστικά. 1 BTU είναι η αναγκαία θερμότητα για να αυξηθεί η θερμοκρασία μιας λίβρας νερού από τους 63 στους 64 βαθμούς Φαρενάιτ. Μη ρωτάς γιατί. Γιατί μπορούσαν. Αν ανακαλύπταμε τη θερμική ενέργεια στην αρχαία Ελλάδα, σήμερα ίσως να είχαμε για παράδειγμα την Ελληνική Μονάδα Θερμότητας. Η απαραίτητη θερμότητα για να ψηθεί ένα ταψί γεμιστά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, την ηλεκτρική ενέργεια—που είναι το βασικό είδος ενέργειας που καταναλώνει ένα σπίτι για όλες τις ανάγκες του—μετριέται σε κιλοβατώρες (kWh). Μία κιλοβατώρα ορίζεται ως η ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ.

Η φόρμουλα

Όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσουμε τα ίδια πράγματα και ακόμα περισσότεροι για τα διαφορετικά… Και όταν μιλάμε συγκεκριμένα για τη θέρμανση ενός σπιτιού, θέλουμε να συγκρίνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής και άλλων πηγών ενέργειας, ώστε να δούμε ποιό απελευθερώνει την περισσότερη θερμική ενέργεια.

Οι ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να τα μετατρέψουμε όλα σε kWh. Βέβαια για εμάς που δεν είμαστε ειδικοί αυτό είναι μία κάποια παράνοια όσο να πεις, γιατί σημαίνει ότι όταν θέλουμε να συγκρίνουμε αν συμφέρει να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας με κλιματιστικό ή με πετρέλαιο, θα πρέπει να μετράμε kWh που καταναλώνουμε από τη μια και kWh που απελευθερώνουν οι συσκευές μας από την άλλη. Μην απελπίζεσαι ακόμα όμως. Υπάρχει σωτηρία. Θα ονομάσουμε τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε ηλεκτρικές κιλοβατώρες και τις άλλες θερμικές κιλοβατώρες.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς υπολογίζουμε τις θερμικές κιλοβατώρες που απαιτούνται για τη θέρμανση συγκεκριμένου χώρου.

V × K × C = kcal / 860, όπου:
V: Ογκος κτιρίου σε κυβικά μέτρα
K: Ποιότητα θερμικής μόνωσης κτιρίου
ένας συντελεστής από το 1,5 για κτίρια με εξαιρετική θερμομόνωση έως το 3,5 για κτίρια που ελλιπή θερμομόνωση (πχ προκατ χωρίς θερμομονωτικά πάνελ)
C: Η διαφορά βαθμών Κελσίου που θα έχει ο εσωτερικός χώρος με τον εξωτερικό.

Υποθέτοντας ότι έχουμε ένα σπίτι 80τμ με ύψος 2.8μ, συντελεστή θερμομόνωσης 2,5 και η διαφορά με τον εξωτερικό χώρο θα είναι 15 βαθμοί Κελσίου, προκύπτει ότι χρειαζόμαστε 9,77 θερμικές κιλοβατώρες την για να το διατηρήσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Εάν τώρα συνυπολογίσουμε ότι θα χρησιμοποιούμε το οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης για 8 ώρες τη μέρα, από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο τότε θα χρειαστεί να παράξουμε συνολικά 11,724 θερμικές κιλοβατώρες.

Πάμε τώρα να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις παράξουμε και πόσο θα τί θα μας κοστίσει ο καθένας.

Οι επιλογές θέρμανσης και πόσο κοστίζει ή κάθε μία.

Πετρέλαιο θέρμανσης:

Αυτός είναι από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ευκολία εγκατάστασης και βασικής συντήρησης των σωμάτων. 

Φέτος όλες οι προβλέψεις θέλουν την τιμή του πετρελαίου να ξεκινάει από το 1,5€ το λίτρο. Γνωρίζουμε—βασικά δεν το γνωρίζαμε, το μάθαμε γράφοντας αυτό το άρθρο—ότι 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 10,6 θερμικές κιλοβατώρες, που σημαίνει ότι κάθε κιλοβατώρα κοστίζει 0,142€ φέρνοντας το απαιτούμενο κόστος για τις καλύψεις των αναγκών του διαμερίσματος που αναφέραμε στα 1.665€ για όλο το χειμώνα.

Φυσικό αέριο:

Θεωρείται οικονομικότερο σύστημα θέρμανσης από το πετρέλαιο και φιλικότερο προς το περιβάλλον. Από την άλλη, δεν είναι διαθέσιμο σε πολλά σπίτια μιας και απαιτείται η σύνδεση σε δίκτυο φυσικού αερίου και αυτό δεν είναι παντού εφικτό. Επιπλέον η συντήρηση του συστήματος είναι δυσκολότερο να γίνει από τον καθένα και συνήθως απαιτείται η παρουσία ειδικών.

Το φυσικό αέριο μετριέται σε κυβικά μέτρα όταν καταναλώνεται και σε ηλεκτρικές κιλοβατώρες όταν το πληρώνουμε. Εδώ 1 ηλεκτρική κιλοβατώρα ισοδυναμεί με 1 θερμική κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν για το Σεπτέμβριο, η μέση τιμή, μετά τις εκπτώσεις των προγραμμάτων διαμορφώνεται γύρω από τα 0.05€/kWh και καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο Χειμώνα περιμένουμε να φτάσει και τα 0,07€/kWh που σημαίνει ότι το κόστος είναι 820€.

Ηλεκτρική ενέργεια:

Αυτή η κατηγορία είναι η μεγαλύτερη μιας και περιλαμβάνει τις περισσότερες εναλλακτικές. Αν διάβασες την ιστορία για τη θερμότητα πιο πάνω, θα θυμάσαι ότι για να κάνουμε τις ζωές πιο εύκολες, χωρίσαμε τις κιλοβατώρες σε ηλεκτρικές (αυτές που πληρώνουμε ανάλογα με την κατανάλωση των συσκευών που έχουμε στο σπίτι) και θερμικές (αυτές που απαιτούνται για να ζεστάνουμε τον χώρο των 80τμ που επιλέξαμε στο επιθυμητό επίπεδο). Όλες οι επιλογές είναι εξίσου διαδεδομένες για τη θέρμανση το χειμώνα επομένως πάμε να δούμε τις πιο βασικές:

Κλιματιστικό:

Λόγω της μεγάλης γκάμας κλιματιστικών στην αγορά και της μεγάλης ποικιλίας των δυνατοτήτων τους, η τιμή που θα πληρώσουμε για το υποθετικό μας παλάτι των 80τμ κυμαίνεται από 235€ έως 586€ ανά κλιματιστικό, ανάλογα με την ενεργειακή αποδοτικότητα του κλιματιστικού στη θέρμανση και το αν είναι απλό ή inverter. 

Αν σκεφτούμε ότι θα χρειαστούμε 2 κλιματιστικά, θα χρειαστούμε από 470€ έως 1.172€ για όλη τη χειμερινή περίοδο.

Σόμπα αλογόνου – χαλαζία:

Μία τυπική σόμπα αλογόνου, κυμαίνεται από 1000 watt έως 2800 watt, που μεταφράζεται από 0.9 kWh έως 4 kWh κατανάλωσης, δηλαδή ηλεκτρικές. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μέσο θέρμανσης είναι ότι είναι ίσως το λιγότερο αποδοτικό στη θέρμανση, καθώς μετατρέπει περίπου το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει σε θερμική. Αυτό σημαίνει ότι μία μέση σόμπα χρειάζεται 506€ για να παράξει την απαιτούμενη θερμική ενέργεια των 11724 kWh που αναφέραμε παραπάνω. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι σόμπες που είναι διαθέσιμες στην αγορά είναι κατάλληλες μόνο για δωμάτια έως 30τμ, οπότε για το διαμέρισμα των 80τμ θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 2, δηλαδή 1.112€

Μία πιο έξυπνη χρήση αυτής της συσκευής γίνεται όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά. Αν για παράδειγμα έχουμε επιλέξει θέρμανση με το κλιματιστικό, αλλά δε φτάνει μέχρι το μπάνιο, μία σόμπα εκεί μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Ενεργειακό τζάκι:

Αν και υπάρχουν πολλές αναφορές για ενεργειακά τζάκια που κρατάνε αξιοπρεπέστατα ζεστούς χώρους μέχρι και 100τμ, η αναζήτησή μας δεν έφερε στο φως κανένα τζάκι—ενεργειακό ή μη—που να μπορεί επίσημα από τον κατασκευαστή να ζεστάνει επαρκώς περισσότερα από 40τμ. Δεν παύει ωστόσο να είναι μία έξυπνη επιλογή που αν συνδυαστεί με μία από τις παραπάνω για τα τετραγωνικά που περισσεύουν, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Η ωφέλιμη θερμότητα που παράγει ένα τυπικό ενεργειακό τζάκι είναι περίπου το 70%-75% της συνολικής ισχύς του σε αέρα. Αν για παράδειγμα έχει 15kW τότε παράγει 10.5 θερμικές κιλοβατώρες. Υποθέτοντας επιπλέον ότι καίει 1,5kg καυσόξυλα την ώρα για να παράξει αυτήν τη θερμότητα, προκύπτει ότι με τις τρέχουσες τιμές στα καυσόξυλα (0,4€ το κιλό) το κόστος θέρμανσης είναι 446€

Εάν έφτασες μέχρι εδώ, ελπίζουμε να είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ η σύγκριση των διαφορετικών τρόπων θέρμανσης και το κόστος για τον κάθε ένα. Τώρα όμως που βρήκες τον τρόπο, πού θα βρεις τον εξοπλισμό; Μπες στο Shopflix, σύγκρινε τα πάντα για την θέρμανση του σπιτιού σου και βρες την καλύτερη λύση!

Pro tip:

Και για να εξοικονομήσεις ακόμα περισσότερο στη θέρμανση, επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα για τον χώρο σου. Όταν η υγρασία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας κάνει να αισθανόμαστε ένα δωμάτιο πιο κρύο, όπως και όταν νιώθουμε περισσότερο κρύο τον αέρα όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα. Απορροφώντας την υγρασία, ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να νιώθουμε περισσότερο ζεστό το σπίτι, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη ενέργεια και κόστος που απαιτούνται για να ζεστάνουμε το χώρο μας.

Διαβάστε ακόμη

Πώς έκλεισε το καλοκαίρι για τα ελληνικά ξενοδοχεία: +15% στις τιμές τον Αυγούστο, 86,1% η πληρότητα (πίνακας + γράφημα)

Μητσοτάκης: Μπαράζ περιοδειών για τον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών – Εξορμήσεις υπουργών, βουλευτών

Τηλεμαχία Μπακογιάννη – Δούκα: Τα δυνατά χαρτιά που θα εμφανίσουν στο debate

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts