ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήπιες αλλαγές στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,7% τον Μάιο – Τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008

Ηπιες μεταβολές καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα επόμενα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στις 454,04 μονάδες , με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής να ενισχύονται κατά -0,3% ενώ ο κλάδος ασφάλισης υποχωρεί κατά 0,4%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,39%, o γερμανικός DAX με άνοδο 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη 0,12%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχλυεται κατά 0,15% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,06%.

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις αγορές αντανακλά την ανησυχία που υπάρχει για τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αναμένονται την Πέμπτη και τα οποία, ίσως, κάνουν την Federal Reserve να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο αναμένεται ότι θα ενισχυθεί κατά 4,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το Απρίλιο αυξήθηκε 4,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο από το 2008.

Νωρίτερα οι αγορές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν στην πλειοψηφία τους πτώση καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα στοιχεία του κινεζικού πληθωρισμού

Σε άλλα νέα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,6% το 2021. Στην πρόβλεψη του Ιανουαρίου γινόταν λόγος για ανάπτυξη κατά 4%.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι περίπου 2% κάτω από τις προπανδημικές προβλέψεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους παρά την ανάκαμψη.

Στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημείωσαν άνοδο με το μπρεντ πάνω από τα 70 δολ/βαρέλι και συγκεκριμένα στα 72,58 δολ. Το αμερικανικό αργό κέρδισε 0,56% στα 70,44 δολ/βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Αμερικανοί κροίσοι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους – Διέρρευσαν οι δηλώσεις Μασκ, Μπέζος και άλλων

Bitcoin: Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που το αναγνωρίζει ως συνάλλαγμα

Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts