ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αβέβαια τα ευρωπαϊκά όσο αποσύρονται ομάδες

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία γυμναστικής έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης και ρυθμικής μέχρι το τέλος του 2020 όμως ακόμη είναι πρακτικά αμφίβολα.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Η european gymnastics μετέφερε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στη Μερσίνη της Τουρκίας τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης (ανδρών και γυναικών) και ο επίσημος λόγος φέρεται να ήταν ο κορονοϊός αν και είναι αρκετά φανερό πως η εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν ήταν το πραγματικό εμπόδιο. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να μην ακυρωθούν τα ευρωπαϊκά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, η οποία έως και σήμερα έχει σε ισχύ ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πολίτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορά της. Επίσης, για να είναι δικαιότεροι οι αγώνες, η european gymnastics ορθώς αφαίρεσε την Ολυμπιακή πρόκριση από τα πρωταθλήματα όμως αφαίρεσε ουσιαστικά ένα σημαντικό κίνητρο από ορισμένους αθλητές. Παράλληλα, λόγω της κατάστασης με την πανδημία και τη νόσο covid-19 ορισμένες ομοσπονδίες (Βρετανία και Γερμανία) αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά καθώς δε θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και αθλητριών τους. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό ρυθμικής (26-29/11, Κίεβο), η Ρωσία δεν είχε υποβάλει αίτηση συμμετοχής καθώς δε δεχόταν τον όρο της υποχεωτικής καραντίνας 14 ημερών. Αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα των Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων τότε οι συμμετοχές θα είναι πιθανότατα λίγες.

Παρ’ όλα αυτά, αν τελικά τα ευρωπαϊκά διεξαχθούν ορισμένοι θα επωφεληθούν. Ο μειωμένος ανταγωνισμός μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία μεταλλίων για όσους έχουν καταφέρει να προπονηθούν καλά αυτό το διάστημα παρά τις δυσκολίες ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα έμπαιναν ενδεχομένως στους τελικούς.
Βέβαια, θα ήταν άδικο να βάλουμε στην ίδια κατηγορία αθλητές όπως τον Λευτέρη Πετρούνια για παράδειγμα, που δε χρειάζονται τον μειωμένο ανταγωνισμό για να ανέβουν στο βάθρο και θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά γιατί τους έχει λείψει η αγωνιστική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts