ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Αγάπη μου πρέπει να μιλήσουμε για λεφτά” – Τα ζευγάρια που βγαίνουν για money-date

Το νέο είδος ραντεβού που προσκαλεί τα ζευγάρια να θέτουν ανοιχτά τους αποταμιευτικούς τους στόχους και να κάνουν τις οικονομικές συζητήσεις που όλοι φοβούνται.

Γίνεται ο ρομαντισμός και η συζήτηση για την αποπληρωμή ενός δανείου ή την αποταμίευση για την αγορά ενός σπιτιού ή ενός ταξιδιού, να ταιριάξουν; Με λίγα λόγια, μπορεί αυτή η κάπως άβολη συζήτηση για τα χρήματα να αποτελέσει τον κοινό στόχο ενός ραντεβού, χωρίς να μετατρέψει την χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρά του, σε μια ψυχρή διαδικασία δοσοληψιών και χάραξης οικονομικών πλάνων;

Σίγουρα τα χρήματα αποτελούν ένα αγχωτικό, περίπλοκο και φορτισμένο θέμα που συχνά αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τον εαυτό μας, πόσο μάλλον με τους συντρόφους μας. Αν και γνωρίζουμε ότι η αποφυγή δεν είναι ο πιο υγιής δρόμος αντιμετώπισης ενός αγχωτικού ζητήματος, πολλές φορές το να μην εξετάζουμε τις εισφορές μας, ή τα κεφάλαια που έχουμε για μια μεγάλη μελλοντική αγορά, είναι απλώς ευκολότερο όταν πρόκειται για τα προσωπικά μας οικονομικά.
Η λύση έρχεται για ακόμα μια φορά από το μεγάλο think tank της Αμερικής, εκεί που περίπου το 41% των ζευγαριών με οικογένεια, δηλώνουν ότι τα χρήματα αποτελούσαν μεγάλη πηγή έντασης στο νοικοκυριό τους το 2022, αποτελώντας μάλιστα κύρια αιτία διαζυγίου.

“Αγάπη μου πρέπει να μιλήσουμε για λεφτά” – Τα ζευγάρια που βγαίνουν για money-date

“Αγάπη μου πρέπει να μιλήσουμε για λεφτά” – Τα ζευγάρια που βγαίνουν για money-date

Τι είναι το Money Date και γιατί είναι τόσο σημαντικό;
Η σχέση μας με τα οικονομικά μας είναι μία από τις πιο πρακτικές και καθοριστικές για τη ζωή μας σχέσεις, όπως ακριβώς και αυτή με τον/την σύντροφό μας. Και, όπως συμβαίνει με κάθε σχέση, είναι σημαντικό να σταματήσουμε και να αξιολογήσουμε τη δυναμική της ανά διαστήματα. Αυτά τα τακτικά check-in μας βοηθούν εν τέλει να αναρωτηθούμε πώς νιώθουμε για τα χρήματα, τι κερδίζουμε και τι ελπίζουμε τελικά να πετύχουμε με αυτά, ερωτήματα ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά όταν δημιουργούμε κοινούς οικονομικούς στόχους με τον σύντροφό μας.

Το “ραντεβού για τα χρήματα” λοιπόν, είναι ένας τρόπος για εμάς και τον σύντροφό μας, να βρεθούμε μαζί και να μιλήσουμε για τα οικονομικά μας, με τρόπο που να μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Αποτελεί ουσιαστικά μια προγραμματισμένη συζήτηση -ένα ραντεβού- γύρω από τα έσοδά μας, καθώς και τους στόχους μας, τις προτεραιότητές μας και το τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με το να αναφέρουμε την ιδέα αυτή στον σύντροφό μας λέγοντας: “Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο να περάσουμε λίγο χρόνο συζητώντας για το τι είναι σημαντικό για εμάς, τι κάνουμε με τα χρήματά μας και πώς αυτό θα επηρεάσει το κοινό μας μέλλον”. Στη συνέχεια, αρκεί να ορίσουμε μια ώρα και ένα μέρος.

Είναι καλύτερο να επιλέξουμε έναν άνετο, ιδιωτικό χώρο, όπου δεν θα νιώθουμε πιεστικά, ή δεν θα ανησυχούμε ότι κάποιοι θα ακούσουν τη συζήτησή μας. Αν έχουμε άλλα άτομα που ζουν στο σπίτι σας – ας πούμε, μικρά παιδιά -, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή να βάλουμε κάποιον άλλον να τα βγάλει έξω. Αυτό θα δώσει σε εμάς και τον σύντροφό μας, έναν ασφαλή χώρο για να κάνουμε τη συζήτηση ελεύθερα, μια συζήτηση που συχνά μπορεί να είναι άβολη όταν την ξεκινήσουμε, αλλά όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο, όσο περισσότερο μιλάμε γι’ αυτή, τόσο πιο άνετα θα νιώθουμε. Αυτά τα “οικονομικά ραντεβού” μπορούν να συμβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση, καθώς αυτό θα συμβάλει στην απομυθοποίηση του άβολου αυτού θέματος, ενώ η καλύτερη στιγμή να τα ξεκινήσουμε είναι οποιαδήποτε περίοδος νιώσουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ανοιχτά τις σκέψεις μας και τους χρηματικούς στόχους μας.

Tips για τα money date μας
Αρχικά, το ραντεβού για χρήματα μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε ζευγάρι. Θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ή ενός καφέ, ακόμα και στον χώρο του σπιτιού μας, αν και ιδανικά, το καλύτερο είναι κάπου ουδέτερα.

Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να σκεφτούμε ότι η συζήτηση αφορά στην πραγματικότητα την κατανόηση των οικονομικών προτεραιοτήτων μας. Είναι κρίσιμο να ξεκινήσουμε με τη γενικότερη εικόνα, προσδιορίζοντας τους στόχους μας και το τι είναι σημαντικό για εμάς. Ορισμένες ερωτήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν αυτές τις συζητήσεις περιλαμβάνουν:

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;
  • Τι είναι σημαντικό για εμάς σχετικά με τα χρήματα;

Εξίσου σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό για εμάς στη ζωή και το ρόλο που παίζουν τα χρήματα σε αυτό. Είναι η ασφάλεια; Είναι το να ξέρουμε ότι έχουμε αρκετά; Είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε οικογένεια και να σπουδάσουμε τα παιδιά μας; Είναι η φροντίδα των γονιών μας; Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν ανήκουμε σε ένα ζευγάρι όπου ο ένας έχει την τάση να ξοδεύει υπερβολικά και ο άλλος να μετράει και το παραμικρό, αυτές οι συζητήσεις θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να δούμε τις δυνάμεις – αύξηση εσόδων, επενδύσεις, πλάνα συνταξιοδότησης, αγορές ακινήτων – και τις οικονομικές μας αδυναμίες, όπως η μεταφορά παλαιών χρεών, η ρουτίνα των εξόδων μας, ή η αποτυχία συγκέντρωσης κερδών.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts