ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αδιάβαστη στην τηλεδιάσκεψη η Σακοράφα

Πολύ ρεπορτάζ προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη της νέα προέδρου του ΣΕΓΑΣ και του ΔΣ με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30 όμως αιφνιδίως η Σοφία Σακοράφα συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στις 16:10. Η νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, δίχως να ενημερώσει για την ατζέντα του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου, αιφνιδίασε τα μέλη του ΔΣ ζητώντας εξουσιοδότηση για να θέσει στον υφυπουργό θέμα καταβολής 400.000 ευρώ για την περσινή επιχορήγηση και την άμεση καταβολή της επιχορήγησης του 2021. Η πρόεδρος δεν απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τα οικονομικά της ομοσπονδίας και αρκέστηκε να πει πως ακόμα δεν υπάρχει εικόνα…

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 16:30 με τον υφυπουργό αθλητισμού, αφού προέβη στα εθιμοτυπικά, να αναλύει τη συνεργασία υπουργείου και ΣΕΓΑΣ για το 2021. Ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση πως θα γίνει μέσω της αξιολόγησης του προγράμματος «Χίλων», στην ενίσχυση των σωματείων και την Εθνικής ομάδας, αλλά και στα έργα που γίνονται σε στάδια σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Σακοράφα και ζήτησε από τον Αυγενάκη να καταθέσει η πολιτεία τα 400.000 ευρώ που ήταν η περσινή μείωση της επιχορήγησης αγνοώντας κάτι πολύ βασικό. Το ύψος της επιχορήγησης της εκάστοτε ομοσπονδίας, προκύπτει από το πλάνο που καταθέτει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη χρονιά που έρχεται. Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε από την ΓΓΑ για το 2020, το ποσό που εισέπραξε το 2019 που ήταν 3.200.000 ευρώ. Όμως τελικά εισέπραξε 2.772.000 ευρώ καθώς το πλάνο του προϋπολογισμού περιλάμβανε διοργανώσεις, αποστολές και προετοιμασίες που δεν έγιναν το 2020, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν παραστατικά για να εκταμιευτούν, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος για κάθε συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο.

Πάνω στο οικονομικό κομμάτι, παρενέβη ο Βασίλης Οικόνομου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος πρότεινε στον υφυπουργό, τα 35.000.000 ευρώ που θα δοθούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, να συγχωνευτούν με το ποσό της τακτικής επιχορήγησης που ξεπερνά τα 17.000.000 και να διαμοιραστούν στις ομοσπονδίες σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Επίσης, από τον Οικονόμου τέθηκε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης των ελέγχων αντι-ντόπινγκ του ΕΟΚΑΝ από την ομοσπονδία. Να μην καλείται δηλαδή να πληρώνει ο ΣΕΓΑΣ τους ελέγχους και το κομμάτι αυτό να χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου στον ΕΟΚΑΝ που θα του δώσει και μεγαλύτερη ανεξαρτησία, παράλληλα θα ελαφρύνει το ταμείο της ομοσπονδίας.

Αδιάβαστη πιάστηκε η Σακοράφα και στο θέμα των εγκαταστάσεων καθώς χρέωσε την απώλεια του παγκόσμιου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο στο στάδιο των Ιωαννίνων, λέγοντας πως δεν είχε πιστοποίηση… Τη διόρθωσε ο υφυπουργός θυμίζοντας της ότι το ρεκόρ δεν αναγνωρίστηκε γιατί δεν είχε μεριμνήσει ο ΣΕΓΑΣ να ειδοποιήσει έγκαιρα τον ΕΟΚΑΝ (τότε ΕΣΚΑΝ) για να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ η αθλήτρια όπως προέβλεπε η προκήρυξη του πρωταθλήματος αλλά και οι διεθνείς κανονισμοί.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts