ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθανάσιος Σαββάκης (ΣΒΕ): Βασική πρόκληση να επανέλθει η μεταποίηση στο προσκήνιο

Τι είπε ο κ. Σαββάκης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια μεταποίηση

Στις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η χώρα και την ανάγκη ύπαρξης  ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο της υποστήριξης για την ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική μεταποίηση προσδιορίζοντας το «λειτουργικό κόστος» ως το μεγάλο προβλημα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαββάκης απευθυνόμενομενος στους παριστάμενους στο ανοικτό μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2021 ανέφερε:

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η εφετινή μας Γενική Συνέλευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Τούτο διότι οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεών μας, είναι για μια ακόμη φορά πρωτόγνωρες.

Πρωτόγνωρες διότι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Αποφάσεις που λαμβάνονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη χώρα μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι η επιλογή των ορθών αναπτυξιακών πολιτικών, που θα θωρακίσουν την οικονομία της Ελλάδας και την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ούτως ώστε μελλοντικές κρίσεις που είχαν τη σφοδρότητα της χρηματοοικονομικής και της πανδημίας λόγω του COVID-19, να έχουν τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της χώρας.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η βασική πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η ύπαρξη ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο της υποστήριξης για την ανάπτυξη της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έλαβε μια πολύ σωστή απόφαση τον περυσινό Αύγουστο, η οποία ήταν απαίτηση της τελευταίας δεκαετίας του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Πρόκειται για την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, η οποία ήδη λειτουργεί και οι πρώτες της αποφάσεις είναι απόλυτα ενθαρρυντικές για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής.

Ωστόσο, η μεταποίηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις και να λύσει χρονίζοντα προβλήματα.
Κατ’ αρχήν θα αναφερθώ σε δυο και μόνον πολύ σημαντικές προκλήσεις:

Η πρώτη από αυτές, είναι η πράσινη μετάβαση:

Η βιομηχανία και η μεταποίηση χρειάζεται άμεσα υποστήριξη για την υλοποίηση σημαντικού ύψους επενδύσεων που αφορούν στη μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αυτό αφορά τόσο την παραγωγική διαδικασία, όσο και το ίδιο το προϊόν. Μιλώ για το LCA, το Life Cycle Assessment που είναι σημαντική συμμόρφωση για την παρουσία μας σε διεθνείς αγορές.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεών μας, είναι η απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως: zero waste landfield και το environmental product declaration. Πιστοποιήσεις απαραίτητες πλέον για την παραγωγή ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ που είναι και το ζητούμενο

Η δεύτερη είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικού μας εθνικού προγράμματος Industry 4.0 είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας. Για τη διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιακή μετάβαση της μεταποίησης στη νέα εποχή, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από το προσωπικό των επιχειρήσεών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Συνεχίζω με μια σύντομη αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα της μεταποίησης, που απομειώνουν καθημερινά την ανταγωνιστικότητά μας.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας μεταποίησης ονομάζεται «λειτουργικό κόστος».

Παράγουμε προϊόντα μέσης και χαμηλής τεχνολογίας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δραστηριοποιούμαστε στις διεθνείς αγορές περισσότερο με όρους κόστους και λιγότερο με όρους ποιότητας.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ενέργειας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζουμε τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά για τη μεταποίηση. Αντί να συμβεί αυτό, το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό, ενώ πλέον βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών αυξήσεων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά μας.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Άλλωστε, κι αυτό το έχουμε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας, η «αναπτυξιακή μονομέρεια» βλάπτει, ειδικά σε περιόδους εκτεταμένων κρίσεων όπως η πανδημία λόγω του COVID – 19.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και της περιφέρειας γενικότερα προτείνει να κοιτάξουμε μπροστά, για να διαπιστώσουμε ξεκάθαρα ότι η ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας, είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Είναι ο μοναδικός τρόπος για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και για την ενίσχυση των εξαγωγών».

Διαβάστε ακόμα:

Folli Follie: Σύγκρουση διοίκησης Σάμιου και εκπροσώπων Κουτσολιούτσου – Επεισοδιακή Γενική Συνέλευση

Στους Αυστραλούς της Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα-ρεκόρ – Στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts