ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις: Ποια τρόφιμα πληρώσαμε ακριβότερα τον Αύγουστο (πίνακες + vids)

Οι ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων που «γεμίζουν» το καθημερινό τραπέζι των καταναλωτών συνεχίστηκαν και μέσα στο καλοκαίρι, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Οι αυξήσεις των τιμών που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης πριν από περίπου 1,5 χρόνο δεν έχουν κοπάσει ενώ πλέον και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι εμφανείς στη διαμόρφωση των τιμών των πρώτων υλών, όπως π.χ. σιτηρά, ζάχαρη, ελαιόλαδο σε διεθνές επίπεδο αλλά και των εποχικών προϊόντων, όπως λαχανικά και φρούτα.

Λαχανικά, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, έλαια και λίπη καθώς και γαλακτοκομικά, αυγά και φρούτα, τον φετινό Αύγουστο κατέγραψαν διψήφιες ανατιμήσεις έως και 17,6% συγκριτικά με πέρσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ συνολικά η κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 10,7%.

Αυξήσεις σε μονοψήφιο ποσοστό κατέγραψαν επίσης οι κατηγορίες: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά καθώς και καφές- κακάο- τσάι αλλά και τα αλκοολούχα ποτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μηνιαία βάση, δηλαδή μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιουλίου 2023 αν και καταγράφηκαν αυξήσεις σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο (3,8%) – η τιμή του οποίου συνεχίζει την ανοδική πορεία με επίδραση και από τη μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία- τα λαχανικά (3,3%) και το νωπό γάλα (2%), εντούτοις υπήρξαν κατηγορίες τροφίμων που εμφάνισαν μειώσεις μέσα σε έναν μήνα. Όπως στα νωπά φρούτα κατά -7,1%, μία κατηγορία πάντως η οποία τον Ιούλιο είχε βρεθεί στην «κορυφή» των ανατιμήσεων με 19,4% σε ετήσια βάση.

Μειωμένες κατά 5,1% ήταν επίσης οι τιμές στα δημητριακά για πρωινό, στα αυγά κατά 4,5% και στα νωπά ψάρια κατά 1,2%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα προηγούμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη σύγκριση μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2023 δηλαδή είχαν ξεχωρίσει η άνοδος 6,7% στα κατεψυγμένα λαχανικά, 5,34% στο διατηρημένο γάλα, 3,99% στα ζυμαρικά 3,06% στα αυγά (τα οποία τον επόμενο μήνα κινήθηκαν πτωτικά), 3,1% στα κρασιά, 2,5% στα νωπά ψάρια (ακολούθησε το -1,2% τον Αύγουστο) και 1,9% στα νωπά λαχανικά, τα οποία κατέγραψαν και επιπλέον αύξηση τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: «Άμεσα θα πάρουμε χρήματα» – Πώς θα εκταμιευτούν οι πόροι για τη Θεσσαλία (vid)

Οικογένεια Λιβάνη: Προσπαθεί να «σώσει» τη Φιλοθέη, έχασε την «Ελληνική Ρίζα» (pics)

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες – Το «όχι» στην Ιταλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts