ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Στην αντεπίθεση περνά η Google κατά της ΕΕ

Διακύβευμα δισεκατομμυρίων για τις big-tech εταιρείες της Silicon Valley – Στο «στόχαστρο» το λογισμικό των συσκευών Αndroid

Στα δικαστήρια επιστρέφει η Google, προσπαθώντας να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο της ΕΕ, βάσει της οποίας η εταιρεία έλαβε πρόστιμο ύψους $5 δισ για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης 5ήμερης ακρόασης στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της για το πως οι κατηγορίες της Κομισιόν είναι αβάσιμες όσον αφορά τη συμφωνία με τους κατασκευαστές φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν Android.

H υπόθεση των Android αποτελεί μέρος τρίπτυχου αποφάσεων το οποίο έχει αποτελέσει το επίκεντρο της προσπάθειας της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager για περιορισμό της άκρατης επιρροής των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley. Η Vestager έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 8,2 δισ ευρώ στην Alphabet και συνεχίζει την προσπάθειά της.

«Η απόφαση θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για τις ΗΠΑ οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα», ανέφερε ο Tommaso Valletti, καθηγητής οικονομικών στο Imperial College του Λονδίνου, πρώην σύμβουλος των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ. Ο Valletti έχει, επίσης, υποστηρίξει πως εάν η Κομισιόν χάσει την υπόθεση, τότε αυτού του είδους οι υποθέσεις θα γίνουν ακόμη πιο σπάνιες.

Η παρούσα υπόθεση έχει να κάνει με την επιβολή της χρήσης της μηχανής αναζήτησης της Google και της εφαρμογής Play Store στα κινητά Αndroid. 

Η ΕΕ υποστηρίζει πως οι συμφωνίες αυτές αποτελούν παράνομο περιορισμό, αλλά η Google από την πλευρά της αναφέρει πως η απόφαση ανατρέπει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που της επιτρέπει να προσφέρει το λογισμικό Android δωρεάν. Η Google είχε έσοδα $182,5 δισ πέρυσι οφειλόμενα σε μεγάλο μέρος στις διαφημίσεις στις συσκευές Android.

Το δικαστήριο θα μελετήσει την προηγούμενη δεκαετία όσον αφορά τα συμβόλαια της Google και την επίδραση που είχαν στο μερίδιο αγοράς νέων ανταγωνιστών. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως αρκετές εταιρείες όπως η Amazon.com δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην αγορά λόγω της έκδοσης Android του λογισμικού Fire OS.

H απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να πάρει περίπου ένα χρόνο. Το δικαστήριο θα προσηλωθεί στις κινήσεις της Google προς συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς από το 2018 και ύστερα.

Η υπόθεση των Android λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές ανά την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει τις έρευνες σε ό,τι αφορά την προώθηση διαφημίσεων και ενημερωτικών νέων μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Οι Google και Apple πιέζονται προς αλλαγή των τακτικών τους μέσω νέων νόμων που εφαρμόζονται στην ήπειρο.

Εάν η Google βγει κερδισμένη από τη δικαστική διαμάχη, η επιρροή της Κομισιόν αναμένεται να πληγεί, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με τον Γεώργιο Πετρόπουλο, αναλυτή του think tank Bruegel των Βρυξελλών. 

Διαβάστε ακόμα:

BIS: Σε δευτερόλεπτα οι διασυνοριακές συναλλαγές των τραπεζών

Οικογένεια Βαλιώτη: Από τις ΗΠΑ στη Λακωνία για επενδύσεις σε τουρισμό και αγροδιατροφή (pics)

Belharra: Πώς είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού – Οι δυνατότητές της (Vid)

ΠΗΓΗ NEWMONEY