ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμένη από τη WA, χωρίς προπονητή και μοναδικό υποστηρικτή τον… εαυτό της

Ο υπερανδρογονισμός την άφησε εκτός 800μ, χωρίς προπονητή και με μοναδικό υποστηρικτή του εαυτού της… την ίδια. Δέχθηκε την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μεταπήδησε στις μεγάλες αποστάσεις και μας εξέπληξε. Ο λόγος για τη Φρανσίν Νιονσάμπα από το Μπουρουντί που χθες κέρδισε το πρώτο της μεγάλο τρόπαιο, στην αρχή μίας νέας πορείας στον στίβο.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Η δρομέας από το Μπουρουντί ξεκίνησε από το 2012 να κατακτά το ένα μετάλλιο πίσω από το άλλο και να καταγράφει εντυπωσιακούς χρόνους στα 800μ. Πρώτη μεγάλη επιτυχία στο αφρικανικό πρωτάθλημα το 2012 που με 1:59.11 κέρδισε τα 800μ και έκτοτε ξεκίνησε μία εξαιρετική καριέρα στο αγώνισμα. Πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο 2012, και 5η θέση με το καλημέρα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, σημειώνει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία αφού αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στα 800μ ενώ συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις φτάνοντας στο Ρίο 2016. Εκεί είχε να κοντραριστεί την Κάστερ Σεμένια, από την οποία και ηττήθηκε για να καταλάβει το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ξανά δεύτερη, πίσω από τη Σεμένια, το 2017 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού όμως διατήρησε τον τίτλο της στον κλειστό στο παγκόσμιο του 2018. Μεγάλη συλλογή μεταλλίων όμως ο νέος κανονισμός της παγκόσμιας ομοσπονδίας σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες θα της έβαζε φρένο.

Η Νιονσάμπα, όπως και η Σεμένια, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και αποδείχθηκε πως είχε ποσοστά τεστοστερόνης μεγαλύτερα του επιτρεπτού για την παγκόσμια ομοσπονδία και της δόθηκαν οι εξής δύο επιλογές: να μεταπηδήσει οποιοδήποτε άλλο δρομικό αγώνισμα εκτός των 400μ, 800μ και 1500μ ή να κάνει θεραπείες για να μειώσει τα επίπεδα. Η Νιονσάμπα δεν ακολούθησε τον δρόμο της Σεμένια, πηγαίνοντας στα δικαστήρια, αλλά δέχθηκε την απόφαση που της απαγόρευε να τρέξει τα 800μ και ξεκίνησε τις μεγάλες αποστάσεις. Τότε πέρασε μία πολύ δύσκολη φάση καθώς δεν έβρισε ούτε… προπονητή αφού κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να τα καταφέρει. Μεγάλο παράδειγμα αυτής της άποψης, η αποτυχία της Κάστερ Σεμένια να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο όμως η Νιονσάμπα ήταν διαφορετική περίπτωση. Όλο το 2020 δεν έδωσε κανέναν αγώνα και επανεμφανίστηκε το 2021, πολύ πιο δυνατή.

Έπιασε τα όρια για τα 5000μ και τα 10.000μ για το Τόκιο 2020 και βρέθηκε ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας στόχο και πάλι το βάθρο. Στα 5000μ ακυρώθηκε, λόγω ενός σπρωξίματος, ενώ στα 10.000μ κατέκτησε την 5η θέση στη μόλις δεύτερη κούρσα της στο αγώνισμα. Αργότερα, έτρεξε τα 3000μ και κατέγραψε την πέμπτη καλύτερη επίδοση (8:19.08) όλων των εποχών στο αγώνισμα ενώ στον επόμενο αγώνα της έτρεξε 5άρι και κέρδισε τη φοβερή Έλεν Όμπιρι δίνοντας σε όλους μας να καταλάβουμε πως έχει επιστρέψει πολύ… πεινασμένη. Στον χθεσινό τελικό του ντάιαμοντ λιγκ, στα 5000μ, έτρεχε για το πρώτο της μεγάλο τρόπαιο μετά την περιπέτεια που είχε περάσει. Έτρεχε για τη λύτρωση και γιατί το χρωστούσε στον εαυτό της μετά από όσα είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία τρία χρόνια. Με 14:28.98 τερμάτισε πρώτη και πήρε το διαμάντι, για να σημάνει μία νέα αρχή για την ίδια στον στίβο.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts