ΓΕΝΙΚΕΣ

Απορρίμματα, μέλι, google, λεμόνια

Share this
  • Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ότι ξοδεύεται δεν πάει χαμένο, αντίθετα, ότι φυλάγεται πάει χαμένο. (Erich Fromm)

Στην Αγγλία στον κοροναϊό απορρίπτονται το 14% των τροφίμων από τους καταναλωτές, ενώ προ κοροναϊού πετούσαν το 24% (ομάδα WRAP). Στη Γερμανία, μετά την εκστρατεία «Είναι πολύ καλό για να το πετάξεις στα σκουπίδια», το 91% των καταναλωτών ελέγχουν (μυρίζουν, δοκιμάζουν) τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης και δεν τα απορρίπτουν αυτόματα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 76% προ κοροναϊού. Αποψιλώνονται δάση, καίγονται καύσιμα, παράγονται συσκευασίες και τα τρόφιμα που σαπίζουν αποδεσμεύουν αέρια του θερμοκηπίου που συντείνουν κατά 8% στην κλιματική αλλαγή. Το 53% της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα νοικοκυριά και το 11% στην μεταποίηση και στην λιανική. Επίσης το 30% που κρίνονται ως μη εμπορικά στο χωράφι δεν συλλέγονται ή απορρίπτονται. Ο FAO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σπαταλιέται παγκοσμίως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων. Reuters, meatnews.gr, 19/8/2020.

Αγοράζετε μέλι μόνο από τον παραγωγό | e-mesara

Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η τιμή παραγωγού στο μέλι θα είναι φέτος 3€/κιλό. Το κόστος στην χώρα μας είναι στα 3,5€/kg. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μέλια από Ουκρανία (1,40€/kg) ούτε τα μέλια από Ρουμανία (1,50€/Kg). Εμείς ζητάμε από το κράτος να μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το ελληνικό σήμα, όπως γίνεται στην Γερμανία. Ν. Καρακοστίδης «Το Κεντρί». Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 21/8/2020.

Η Google ανακοίνωσε την προσφορά επιλεγμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, για αντικείμενα με υψηλή ζήτηση στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, από την ίδια την Google. Τα μαθήματα αυτά μέσα σε 6 μήνες θα οδηγούν στα Google Career Certificates (με κόστος όσο τα βιβλία ενός έτους …) τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση! Η Google θα δέχεται αυτά τα “πτυχία” με την ίδια βαρύτητα με τα πτυχία πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης και δεν θα έχουν κανένα προαπαιτούμενο από τους σπουδαστές! Θα προσφέρονται online μέσω της πλατφόρμας της Coursera.. K. Walker Gloabal Affairs Google startupper.gr, 24/8/2020.

  • Ελληνική παραγωγή λεμονιού

«Λύσεις για την ελληνική παραγωγή λεμονιού υπάρχουν: με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει 8 μήνες το χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι 5 που είναι σήμερα. Το ΥπΑΑΤ πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα-μεταξύ άλλων-εργατικών χεριών και γηρασμένου πληθυσμού. Τα πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα πρέπει να έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις». κ Θ. Σωτηρόπουλος. Έ. Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiloges.tv, texnologosgeoponos.gr, 24/8/2020

Από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στη βάση δεδομένων ELNAIS-Ellenic Network on Aquatic Invasive Species του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: 1000 ξενικά είδη έχουν μπει στη Μεσόγειο, 650 ξενικά είδη ήδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς και 100 είδη είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδος. Οι επιστήμονες έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών μας γενικότερα. atlantea.news, 27/8/2020. (σσ Τελικά η εισβολή ειδών και ανθρώπων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ. Για τα θαλάσσια είδη υπάρχει φροντίδα. Για τους λαθροεισβολείς ανθρώπους ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε επαρκώς τις εθνικές πρόνοιες επιβίωσης του ελληνικού κράτους).

Την Τετάρτη, 16 Σεπ 2020, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις Βοσκήσιμες γαίες, με την υποστήριξη του Skywalker, στο facebook: skywalker

Share this
The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter “ΑγροΝέα” (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts