ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από ανεύθυνους δημόσιους κατήγορους, τίποτα άλλο!

Όλοι έχουν παγιωμένη άποψη για τον τρόπο συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης και των ενδεικνυόμενων ενεργειών. Κάτι σαν τους προπονητές της κερκίδας που ξέρουν καλύτερα από τον κανονικό προπονητή!

Για άλλη μια φορά, γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής και απωλειών ιδιωτικών περιουσιών που αποκτήθηκαν με πολύχρονους κόπους.

Στο ίδιο έργο θεατές όπου τα φυσικά φαινόμενα κάνουν επίδειξη δύναμης και ευτελίζουν τα ανθρώπινα μέσα προστασίας και αποδεικνύουν πόσο αδύναμοι είμαστε μπροστά στη μανία των αγέρηδων και της φωτιάς και γενικά των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε πως αυτή η χώρα διαθέτει τόσους δημόσιους κατήγορους όσο και ο πληθυσμός της!

Πριν καλά-καλά σταματήσει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στο Πεντελικό όρος, άρχισαν να συντάσσουν κατηγορητήριο κατά της «ανίκανης κυβέρνησης» και του «ανύπαρκτου κράτους», πρώτα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια αυτοί που υπέστησαν τα δεινά της φωτιάς αλλά και όλοι όσοι έχουν δημόσιο λόγο ή ακροατήριο στο καφενείο ή στα ανά την επικράτεια πηγαδάκια.

Τα πορίσματα βγήκαν στο άψε σβήσε και εντάχθηκαν στο κατηγορητήριο εναντίον των Δημάρχων, της κυβέρνησης , της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και εναντίον όποιου δεν φρόντισε ώστε να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα με καμιά δεκαριά πυροσβέστες έξω από κάθε σπίτι. Όλοι έχουν παγιωμένη άποψη για τον τρόπο συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης και των ενδεικνυόμενων ενεργειών. Κάτι σαν τους προπονητές της κερκίδας που ξέρουν καλύτερα από τον κανονικό προπονητή!

Κουβέντα φυσικά για την ατομική ευθύνη ενός εκάστου εξ ημών, αν ως πολίτες έχουμε κάνει τα απαραίτητα για να προφυλάξουμε τις περιουσίες μας όπως η αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου του σπιτιού μας αλλά και της αυλής μας. Αυτά θεωρούμε πως είναι δουλειά άλλων και όχι δική μας. Και ακόμα κουβέντα για τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα και τις ριπές αέρα που κατά τόπους έφθαναν τα 11 μποφόρ!

Και επειδή στην προχθεσινή φωτιά της Πεντέλης υπήρξα αυτόπτης μέχρι πρωίας, ως κάτοικος της περιοχής, έχω να καταθέσω πως είναι εντελώς διαφορετικό να παρακολουθεί κανείς από τηλεοράσεως την εξέλιξη του φαινομένου και εντελώς διαφορετικό να νιώθεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να περνάει από πάνω σου η φωτιά που πριν από λίγα δευτερόλεπτα την έβλεπες 200 μέτρα μακριά και να εξαπλώνεται εν ριπή οφθαλμού. Κι αυτό… μάλλον δεν ήταν κάποιο τρικ εντυπωσιασμού των κρατικών λειτουργών!

Κι ακόμα με ξεπερνά αυτή η πασπαρτού δικαιολογία που ακούμε από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν για τους οικοπεδοφάγους που βάζουν τις φωτιές ή τους πράκτορες της Τουρκίας!

Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι ανόητοι που ενώ λυσσομανά ο αέρας αυτοί αποφασίζουν να κάνουν δουλειές με αγροτικά εργαλεία ή αποφασίζουν να κάψουν τα ξερόχορτά της αυλής τους. Υπάρχουν όμως και οι σπινθήρες των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Μην ξεχνάμε πως το πόρισμα για τις περυσινές καταστροφικές φωτιές στους πρόποδες της Πάρνηθας που εκδόθηκε πρόσφατα, ακριβώς αυτό έλεγε. Η αρχική εστία της φωτιάς προκλήθηκε από έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Άλλου παπά ευαγγέλιο φυσικά αν θα αποδοθούν ευθύνες και πότε κι αν η εν λόγω εταιρεία θα κληθεί ποτέ να αποζημιώσει έστω και μικρό μέρος από τη καταστροφή τόσων περιουσιών.

Και εν πάση περιπτώσει, φωτιές που κατακαίγανε τα ελληνικά δάση και τη βλάστηση, υπήρχαν από την αρχαιότητα και δυστυχώς θα συνεχίσουν και στο μέλλον, πολλώ δε μάλλον με τη συντελούμενη αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Το ζητούμενο είναι η πολιτεία να φροντίζει να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια να συντρέχει τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές με ουσιαστικό και γρήγορο τρόπο και όχι όπως στο Μάτι που ακόμα οι πληγέντες περιμένουν τις τεχνικές εκθέσεις, προκειμένου να εκδώσουν νέες άδειες οικοδόμησης των καμένων σπιτιών τους.

Όσο για τους αυτόκλητους εισαγγελείς που σηκώνουν συνεχώς το δάκτυλο, ας βρουν έναν καλό λόγο για τους ηρωικούς πυροσβέστες και εθελοντές που διακινδυνεύουν κυριολεκτικά για να σώσουν τις περιουσίες μας και στη συνέχεια ας πιάσουν και μια τσουγκράνα να καθαρίσουν από ξερόχορτα και πούσια τουλάχιστον τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού τους είτε είναι πολυκατοικία είτε μονοκατοικία κι ας περιορίσουν την «καύσιμη ύλη» που υπάρχει παντού στον αστικό ιστό αυτής της πόλης κι ας αφήσουν την απόδοση ευθυνών στους ειδικούς εμπειρογνώμονες και τους πραγματικούς δικαστές.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts