ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Στο Γερεβάν μετά τις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν η Νάνσι Πελόζι

Στην Αρμενία για προγραμματισμένη επίσκεψη βρίσκεται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες συγκρούσεις στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Γερεβάν, μετά την ανεξαρτησία της χώρας του Καυκάσου το 1991, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την επίσκεψή της στην Αρμενία ως «ισχυρό σύμβολο της σταθερής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για μια Αρμενία ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική και για μια περιφέρεια του Καυκάσου σταθερή και ασφαλή».

Διαβάστε επίσης: Δυσαρέσκεια Πασινιάν για τη στάση του Πούτιν – «Όχι απλώς δηλώσεις»

Αυτή η τριήμερη επίσκεψη «θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου, Άλεν Σιμονιάν, προς τους δημοσιογράφους, πριν από την άφιξή της.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου πραγματοποιείται ενώ η περιοχή, στρατηγκής σημασίας, κυρίως επειδή μέσω αυτής μεταφέρονται οι υδρογονάνθρακες της Κασπίας, αντιμετωπίζει τριβές, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην επιρροή της Τουρκίας, που υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, και σε αυτήν της Ρωσίας, η οποία θεωρητικά είναι εγγυήτρια της ασφάλειας της Αρμενίας, όπου διαθέτει στρατιωτική βάση.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τώρα τη ρωσική προτεραιότητα.

Οι Δυτικοί είναι παρόντες στην ειρηνευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στα αρμενικά και στα αζερινά στρατεύματα, για τις οποίες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Τρίτη και τερματίσθηκαν με διεθνή μεσολάβηση τη νύχτα της Πέμπτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts