ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ας παίξουμε την κολοκυθιά…

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη (*)
Βαδίζοντας προς το τελευταίο κομμάτι της εφετινής σεζόν, και με τις ευχές όλων των ανθρώπων -του Τουρισμού και μη- για «μακροημέρευσή» της, ακόμη και το Νοέμβριο, δεν μπορώ να μην εκφράσω την έκπληξη και την δυσαρέσκειά μου, για τον διαγκωνισμό κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο νούμερο, για τα μεγέθη του Τουρισμού.

Ξεκίνησαν νωρίς και «θολά» λέγοντας γενικά ότι θα πιάσουμε το 40 – 50, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, ποσοστό του 2019. Αφίξεις; Εισπράξεις; Θεός κι η ψυχή τους.

Στις αρχές του Καλοκαιριού  έπεσε «μαύρη μαυρίλα», καθώς είχαμε τους …πολυεπιστήμονες, που «υπέγραφαν» ότι 15 Αυγούστου η χώρα θα είναι σε lock down, ότι θα μας έχουν κλειδώσει όλες οι αγορές του ελληνικού Τουρισμού και ότι θα …εκραγεί και το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Όταν τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν θετική εξέλιξη και παρά την μέτρια -λίαν επιεικώς- επιδημιολογική εικόνα της χώρας, άρχισαν και οι «προβλέψεις».

Από 40 έως 70% και πλέον των εισπράξεων του 2019.

Και δώστου κάποιοι κυβερνητικοί και δώστου κάποιοι παράγοντες της αγοράς και δώστου αυξήθηκε η μέση κατά κεφαλή δαπάνη και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Οι μόνοι που τεκμηριωμένα έδωσαν κάποια μεγέθη, εξηγώντας κιόλας, ήταν ο Ανδρέας Ανδρεάδης, που έκανε πρόβλεψη για 12 δις. € και κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, που προέβλεψε 9-10 δις. €.

Και μακάρι να επιβεβαιωθεί ο Ανδρέας Ανδρεάδης ή ακόμη ακόμη να φτάσουμε τα 15 δις. €.

Όμως αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας.

Αλλά άραγε είμαστε σοβαρή χώρα;

Μια ιδέα θα ήταν να παίξουμε την κολοκυθιά…

ΥΓ: Ο Χάρης Θεοχάρης, δεν έφυγε στον προηγούμενο ανασχηματισμό, που «έπρεπε» και έφυγε σε αυτόν που «δεν έπρεπε». Ο Θεοχάρης μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, δεν είχε καμία σχέση με τον «προηγούμενο»: Αποτελεσματικός, γρήγορος, με σχεδιασμό, σωστό προγραμματισμό και άλλα πολλά. Και δεν τα λέω εγώ. Τα λένε σε επιστολή τους η TUI, η Jet2, οι περισσότεροι ελληνικοί τουριστικοί φορείς και άλλοι πολλοί.

ΥΓ1: Αλήθεια την επίσημη ανακοίνωση της TUI που έπλεξε το εγκώμιο Θεοχάρη, που πιθανώς δεν έχει προηγούμενο, γιατί δεν την «έπαιξε» κανένα ελληνικό μέσο πλην του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; Εύκολο κουϊζ!!!

(*) Άρθρο του εκδότη στο τεύχος Σεπτεμβρίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts