ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι πιο “πράσινες” πρωτεύουσες στην Ευρώπη

Το Παρίσι αναδεικνύεται στην πιο “πράσινη” ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το 2022, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας που διεξήγαγε η Drinking Straw.

Η έρευνα ανέλυσε τον αριθμό των πάρκων, των κήπων, των περιοχών άγριας ζωής, αλλά και δασών, παιδικών χαρών και υδάτινων σωμάτων, σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού, για να διαπιστώσει ποιες περιοχές διαθέτουν τους περισσότερους χώρους πρασίνου ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, είναι η πιο “πράσινη” πρωτεύουσα, με 325 συνολικά χώρους πρασίνου, που αποτελούνται από 171 πάρκα, 127 κήπους, μία περιοχή άγριας ζωής, 16 παιδικές χαρές και δέκα υδάτινα σώματα. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός, διαθέτει 7,62 πάρκα και 5,66 κήπους ανά 100.000 κατοίκους.

Η πόλη του Λουξεμβούργου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ένα εντυπωσιακό σύνολο 13 χώρων πρασίνου, παρά τον μικρότερο πληθυσμό της, που αποτελείται από 8 πάρκα, έναν κήπο και τέσσερις παιδικές χαρές. Στην πόλη αντιστοιχούν 8,51 πάρκα ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε πόλη στην έρευνα.

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον κατάλογο, με 66 χώρους πρασίνου, που περιλαμβάνουν 34 πάρκα, 15 κήπους, επτά περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής, τρεις παιδικές χαρές, ένα δάσος και έξι υδάτινα πάρκα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι διαθέτει 6,47 πάρκα και 2,86 κήπους ανά 100.000 κατοίκους.

Το Κάρντιφ έρχεται στην τέταρτη θέση, με την πρωτεύουσα της Ουαλίας να φιλοξενεί 37 χώρους πρασίνου, που αποτελούνται από 18 πάρκα, τρεις κήπους, πέντε περιοχές άγριας ζωής, τρεις παιδικές χαρές, τρία δάση και τρεις υδάτινες εκτάσεις. Σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, η πόλη διαθέτει 5,54 πάρκα ανά 100.000 κατοίκους.

Με συνολικά 61 χώρους πρασίνου, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Οι 61 χώροι πρασίνου περιλαμβάνουν 25 πάρκα, 26 κήπους, μία περιοχή άγριας ζωής, επτά παιδικές χαρές και δύο δάση. Στην πόλη αντιστοιχούν 4,59 πάρκα και 4,77 κήποι ανά 100.000 κατοίκους.

Το Λονδίνο τοποθετείται στην 24η θέση, διαθέτοντας τους περισσότερους χώρους πρασίνου, 356 συνολικά, αλλά όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της πόλης τίθεται εκτός της πρώτης δεκάδας. Το Εδιμβούργο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, με συνολικά 31 χώρους πρασίνου, βρίσκεται στη 17η θέση, με βάση τον πληθυσμό.

“Ενώ μπορεί να ισχύει ότι οι πιο πυκνοκατοικημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης διαθέτουν τις περισσότερες υποδομές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας καταφέρνουν επίσης να συνδυάσουν αυτό με μια ισχυρή ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και των χώρων πρασίνου”, δήλωσε εκπρόσωπος της Drinking Straw.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts