Αυτές είναι οι χώρες που συνεχίζουν και εισάγουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες (πίνακες)
Ένα χρόνο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι ρωσικές εξαγωγές υδρογονανθράκων συνεχίζονται ακάθεκτες σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) από τον Νίκολο Κόντε του Visual Capitalist, τα έσοδα της Ρωσίας από την εξαγωγή υδρογονανθράκων μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν αγγίξει τα $315 δισ. Εξ αυτών, τα $149 δισ. προέρχονται από χώρες της Ε.Ε.
Όπως ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με το zerohedge, η Κίνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικών υδρογονανθράκων. Δεδομένης της σινορωσικής συμμαχίας, η Κίνα έχει εισάγει $55 δισ. ρωσικού πετρελαίου από την αρχή του πολέμου.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., Γερμανία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εισαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων, έχοντας εισάγει $12 δισ. φυσικού αερίου.
Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει, σύντομα, τη Γερμανία, αφού δεν υπόκειται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και πάνω από το ήμισυ των 20 κρατών της λίστας είναι ευρωπαϊκές χώρες, η Ένωση έχει μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων λόγω των πρόσφατα εφαρμοσμένων πλαφόν και εμπάργκο.
Η μείωση αυτή έχει αγγίξει το 85% ημερησίως, από τα $774 εκατ. τον Μάρτιο του 2022 στα $119 εκατ. στις 22 Φεβρουαρίου του 2023.
Αν και η Ινδία έχει αυξήσει την εισαγωγή υδρογονανθράκων της από τα $3 εκατ. στα $81 εκατ. ημερησίως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απουσία της «ενεργειακά διψασμένης» Ε.Ε.
Παράλληλα, αν και οι αφρικανικές χώρες έχουν κι αυτές διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εξαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων μέσω της θαλάσσιας οδού έχουν μειωθεί κατά 21%, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.
Συνολικά, από τα υψηλά της 24ης Μαρτίου του 2022 των $1,17 δισ. ημερησίως, τα ρωσικά έσοδα έχουν καταγράψει μείωση άνω του 50% στα $560 εκατ./ημέρα.
Εκτός από τις κυρώσεις της Δύσης, άλλος ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τα έσοδα της Ρωσίας είναι και η μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τα $99/βαρέλι στα $50/βαρέλι.
Το εάν οι μειωμένες αυτές τιμές θα συνεχιστούν παραμένει άγνωστο. Παρ’ όλα αυτά, το 10ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της χώρας, το οποίο ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και το οποίο θα απαγορεύσει εισαγωγές πίσσας και παρεμφερών προϊόντων όπως άσφαλτο, συνθετικό καουτσούκ και άλλα, θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας κατά $1,4 δισ. επιπλέον.
Διαβάστε ακόμη
Απεργία για την τραγωδία για τα Τέμπη: Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας (pics+vid)
Πράσινο φως Eurostat για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» – Δεν θα εγγραφούν στο χρέος οι εγγυήσεις
Κομισιόν: Εντολή για πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στον ελληνικό σιδηρόδρομο
ΠΗΓΗ NEWMONEY