ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να επιβιώσουν (ανάλυση)

Θα γίνει η Mercedes μία Apple; Η BMW μία Samsung; Πολλοί υποστηρίζουν πως για να επιβιώσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε εταιρίες τεχνολογίας. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Τον Daniel Rabe πιθανότατα δεν θα τον γνωρίζετε. Πρόκειται για έναν ερευνητή της ομάδας IG Metall που εξειδικεύεται στην ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης τους.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που κατευθύνεται τάχιστα προς έναν άνευ προηγουμένου μετασχηματισμό.

Λίγο-πολύ την ιστορία τη γνωρίζετε. Μέχρι τώρα τα πράγματα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ήταν δεδομένα και κατά μία έννοια λειτουργούσε γύρω από μια στάνταρ αλυσίδα κατασκευαστών και προμηθευτών.

Η κρίση για τους τελευταίους είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν προμηθευτές που βασίζονται αποκλειστικά στην κατασκευή εξαρτημάτων για κινητήρες εσωτερικής καύσης, όπως είναι τα μπουζί, οι αντλίες βενζίνης, νερού κ.ά. Αυτά και πολλά άλλα εξαρτήματα που απουσιάζουν παντελώς από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και κάπου εδώ εντοπίζεται η μεγάλη πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και την επιβίωσή τους.

Το σίγουρο είναι πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλάζουν. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αλλαγή καθώς στα συμβατικά αυτοκίνητα το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο κινητήρας καύσης.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το μοτέρ δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αφού ο βαθμός απόδοσής του είναι ήδη πολύ μεγάλος (ξεπερνά το 90%). Το σημαντικότερο δεν είναι άλλο από τις μπαταρίες και περισσότερο απ’ όλα τα λογισμικό που διαχειρίζεται όλο το ηλεκτρικό DNA του αυτοκινήτου.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts