ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η εταιρεία που σορτάρει τις μετοχές του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (γράφημα + tweet)

Τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και τον Νο.1 στην Ασία βάζει στο «στόχαστρο» η εταιρεία Hindenburg, η οποία αποφάσισε να σορτάρει τις μετοχές των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι.  

«Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, σορτάραμε τις μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani» γνωστοποίησε η ερευνητική εταιρεία επενδύσεων, η οποία κατηγόρησε τον Ινδό επιχειρηματία για «θρασύτατη χειραγώγηση μετοχών» και «λογιστική απάτη».  

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Hindenburg, τα οποία είναι αποτέλεσμα διετούς έρευνας, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο δισεκατομμυριούχος επί σειρά δεκαετιών ενεπλάκη σε «σκοτεινές» υποθέσεις απάτης.   

Όπως είναι φυσικό, στον απόηχο της έκθεσης της εταιρείας του Νάθαν Άντερσον (ιδρυτή της Hindenburg), όλες οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani δέχθηκαν ισχυρό σοκ στο Χρηματιστήριο της Ινδίας, με τις Adani Port, Adani Power και Adani Transmission να χάνουν τουλάχιστον 5%.  

Από την πλευρά της, η Adani Group χαρακτήρισε την έκθεση του Άντερσον ως έναν «κακόβουλο συνδυασμό μιας επιλεκτικής παραπληροφόρησης». Διαβεβαίωσε δε, ότι πάντα τηρεί την κείμενη νομοθεσία.  

«Η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης της έκθεσης ξεκάθαρα επιδιώκει να υπονομεύσει τη φήμη της Adani Group» ήταν η απάντηση του οικονομικού διευθυντή, σε σχετική ερώτηση του CNBC.  

Η Hindenburg, εκτός των εταιρειών του Αντάνι, έβαλε στο στόχαστρο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας, στην οποία απέδωσε «χαλαρότητα» στις έρευνες για τις offshore εταιρείες του δισεκατομμυριούχου. 

Από το 1 δισ. το 2008 στα… 119 δισ. σήμερα

Ο Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, έγινε δισεκατομμυριούχος για πρώτη φορά μόλις το… 2008. Σήμερα, θεωρείται ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με συνολική περιουσία 119 δισ. δολαρίων. 

Μόνο το 2022, για παράδειγμα, κατάφερε να γιγαντώσει την αυτοκρατορία του κατά 40 δισ. δολάρια.

Ο Αντάνι αποτελεί ένα πρώτης γενιάς επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε από το εμπόριο διαμαντιών στη Βομβάη της δεκαετίας του 80’ και τελικά έκανε περιουσία από τον «βρομερό» άνθρακα. 

Το μυστικό της γρήγορης ανέλιξής του «κρύβεται» σ’ αυτό το τελευταίο, δηλαδή στον άνθρακα, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εκτόξευσαν τις τιμές του άνθρακα, μεγεθύνοντας σημαντικά τα έσοδα του Αντάνι.   

Όμως, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος αποδείχθηκε και κορυφαίος… dealmaker, κλείνοντας μερικές εντυπωσιακές συμφωνίες. Μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, απόκτησε την ασιατική μονάδα της Holcim, ένα λιμάνι στο Ισραήλ, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό NDTV (ένα από τα ελάχιστα media της Ινδίας, τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση). 

Διαβάστε επίσης

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Οι ιστορίες πίσω από τα νυφικά που έγραψαν ιστορία και το τελευταίο προπύργιο του κιτς

Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας

ΠΗΓΗ NEWMONEY