ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι μαθουσάλες στην αμερικανική πολιτική

Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για γερουσιαστές και βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης για τους Προέδρους και τους Αντιπροέδρους, αλλά δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας

Ο Τζο Μπάιντεν είναι 79 και θα γίνει 80 ετών τον επόμενο χρόνο. Ο πολιτικός των Δημοκρατικών εισήλθε στον Λευκό Οίκο ως ο γηραιότερος Πρόεδρος όλων των εποχών. Ο Μπάιντεν δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Νούμερο τρία στο κράτος είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι 81 ετών. Και στα δυο σώματα του Κογκρέσου, ο μέσος όρος ηλικίας είναι σήμερα υψηλότερος από ποτέ.

Ο Ντον Γιανγκ είναι προς το παρόν ο γηραιότερος και μακροβιότερος βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είναι 88 ετών και είναι από το 1973 μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για σχεδόν μισό αιώνα. Δεν σκοπεύει μάλιστα να σταματήσει και θέλει να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές για το Κογκρέσο το 2022.

Η Νταϊάν Φαϊνστάιν είναι αυτή τη στιγμή το γηραιότερο μέλος της Γερουσίας. Είναι 88 ετών και δεν είναι απίθανο να επανεκλεγεί το 2024. Η μέση ηλικία στη Γερουσία ήταν τα 64,3 έτη στις αρχές του 2021. Αντίστοιχα ο μέσος όρος ηλικίας στη γερμανική Βουλή είναι 47,3 έτη.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμα υπερήλικες και στα δυο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Για παράδειγμα οι Γερουσιαστές Ρίτσαρντ Σέλμπι, (87), Τζέιμς Ινχοφ (87), Πάτρικ Λίχι (81) και Μπέρνι Σάντερς (80) ή οι βουλευτές Μπέρνις Τζόνσον (86), Γκρέις Ναπολιτάνο (85), Μπιλ Μπάσκρελ (84) και Χαλ Ρότζερς (83). Ο κατάλογος είναι μακρύς και για κάποιους τα σχόλια δεν είναι τόσο κολακευτικά.

Άβολες στιγμές

Νταϊάν Φαϊνστάιν: Δυο φορές την ίδια ερώτηση

Ένα παράδειγμα. Σε μια ακρόαση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας τον Νοέμβριο του 2020 με τον τότε επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, η Φαϊνστάιν έζησε μια μάλλον πολύ άβολη στιγμή. Έκανε μια ερώτηση στον Ντόρσεϊ για μια προειδοποίηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την οποία η εταιρεία είχε παραβλέψει. Η πολιτικός των Δημοκρατικών διάβασε την ερώτηση και φαινόταν συγκεντρωμένη. Ο Ντόρσεϊ απάντησε, αλλά περίπου ένα λεπτό αργότερα η Φαϊνστάιν έκανε την ίδια ακριβώς ερώτηση χωρίς να το καταλάβει. Ο Ντόρσεϊ απάντησε ξανά και φάνηκε ευγενής. Άλλοι πάντως έδειξαν λιγότερη κατανόηση.

Ακολούθησαν πρωτοσέλιδα σχετικά με την πνευματική κατάσταση της Φαϊνστάιν.Το περιοδικό New Yorker έγραψε πως ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε προτείνει η Φαϊνστάιν να παραιτηθεί από την ηγετική θέση της στην επιτροπή δικαιοσύνης. Η Φαϊνστάιν απάντησε πάντως ότι ήταν «προφανώς» καλά.

Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για γερουσιαστές και βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης για τους Προέδρους και τους Αντιπροέδρους, αλλά δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα: DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts