ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ (tweets + pics)

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αποτελεί ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου». Γιος μεταναστών από την Ινδία (μεταναστών με υψηλή εξειδίκευση και καλά αμειβόμενες θέσεις στις ΗΠΑ), «αστέρι» του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος (απόφοιτος του Χάρβαντ και της νομικής σχολής του Γέιλ), πρώην διαχειριστής σε hedge fund και ιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Roivant Sciences, ο 38χρονος Βιβέκ Ραμασουάμι είναι ο νεότερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Παρουσιάζει τον εαυτό του ως μία νέα και πιο αποτελεσματική εκδοχή του Ντόναλτ Τραμπ- ρητορική που σε συνδυασμό με τις εμπρηστικές δηλώσεις, τους υψηλούς τόνους και τον χειμαρρώδη λόγο τον έχουν ανεβάσει στο νούμερο 3 των προτιμήσεων των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Μάλιστα, απουσία του Ντόναλτ Τραμπ από το πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων, πολλοί λένε ότι έκλεψε τις εντυπώσεις, κερδίζοντας επιθέσεις αλλά κυρίως προσοχή από τους άλλους υποψηφίους.

Τι ακριβώς όμως πρεσβεύει ο Βιβέκ Ραμασουάμι;

Το κίνημα αντι- Woke

Ο Ραμασουάμι οφείλει την περιουσία του στην Roivant Sciences. Το 2023 το περιοδικό Forbes υπολόγισε την προσωπική περιουσία σε 630 εκατομμύρια δολάρια.

Τη φήμη του, όμως, την οφείλει στο βιβλίο – bestseller “Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam,” το οποίο έγραψε αφότου αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Roivant Sciences.

Το βιβλίο “Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam”: «Σε αυτό το μπεστ σέλερ των New York Times, ένας νέος και επιτυχημένος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η πολιτική δεν έχει θέση στις επιχειρήσεις και θέτει ένα νέο όραμα για το μέλλον του αμερικανικού καπιταλισμού» γράφει η περιγραφή της Amazon

Η μετάφραση του τίτλου του βιβλίου δεν είναι εύκολη. Αφορά στο κίνημα Woke, το κίνημα της «αφύπνισης» ή της «επαγρύπνησης» όπως θα μπορούσε να είναι η μεταφορά του στα ελληνικά. Το κίνημα Woke ξεκίνησε ως προσπάθεια να περιοριστούν οι προκαταλήψεις και κάθε είδους διακρίσεις. Επεκτάθηκε στην εταιρική κουλτούρα, ζητώντας πράξεις εταιρικής υπευθυνότητας όπως οι δράσεις ESG (περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης).
Αυτές ακριβώς τις πολιτικές ο Ραμασουάμι τις χαρακτηρίζει «απάτη», όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του βιβλίου του.

«Η Amazon κάνει δωρεές σε οργανισμούς που βοηθούν τις κοινότητες των μαύρων ενώ απολύει εργάτες που προσπαθούν να συνδικαλιστούν. Η Nike παράγει διαφημίσεις με τον ακτιβιστή και πρώην σταρ του Κόλιν Κάπερνικ, ενώ εκμεταλλεύεται εργάτες στην Ασία. Πολλές τέτοιες εταιρείες οικοδόμησαν σιωπηρές συμμαχίες με τη δημοκρατική ελίτ» είπε σε ομιλία του σε φόρουμ που πραγματοιήθηκε στο Οχάιο τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Ραμασγάμι υποστηρίζει ότι ο woke- ισμός αποτελεί μία «ύπουλη επιρροή στη σκληρή δουλειά, τον καπιταλισμό, τη θρησκευτική πίστη και τον πατριωτισμό.»

Όμως, οι επιθέσεις του Ραμασουάμι δεν περιορίζονται στην εταιρική υποκρισία. Στοχοποιούν τα κινήματα των μαύρων, όπως το Black Lives Matter, τις πολιτικές περιορισμού στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, την αναποτελεσματική- όπως υποστηρίζει- προστασία των συνόρων και τα προγράμματα σπουδών των σχολείων. Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί επίσης το FBI, το υπουργείο Παιδείας και η υπηρεσία συλλογής φόρων IRS. «Δε θα σας υποσχεθώ ότι θα αναμορφώσουμε αυτές τις υπηρεσίες» είπε σε μία ομιλία του. «Θα τις κλείσουμε!».

Αυτές οι απόψεις του απέφεραν όλο και περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο στο δίκτυο Fox.

«Ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα είδος εσωτερικού ψυχρού πολιτιστικού εμφυλίου» είπε στη διάρκεια του ντιμπέιτ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου. Στο ίδιο ντιμπέιτ υποστηρίξε ότι η Ουκρανία «δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».

Ενδεικτικές των πολιτικών που πρεσβεύει είναι οι «αλήθειες» που έχει καρφιτσωμένες στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter):

1. Ο Θεός είναι αληθινός.
2. Υπάρχουν δύο φύλα.
3. Η ανθρώπινη άνθηση απαιτεί ορυκτά καύσιμα.
4. Ο αντίστροφος ρατσισμός είναι ρατσισμός.
5. Τα ανοιχτά σύνορα δεν είναι σύνορα.
6. Οι γονείς καθορίζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους.
7. Η πυρηνική οικογένεια είναι η σπουδαιότερη μορφή διακυβέρνησης που γνωρίζει η ανθρωπότητα.
8. Ο καπιταλισμός βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια.
9. Υπάρχουν τρεις κλάδοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όχι τέσσερις.
10. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερος εγγυητής των ελευθεριών στην ιστορία.

Επίσης, έχει χαρακτηρίσει «απάτη» την ατζέντα για την κλιματική αλλαγή.

Σταθερή άνοδος στα ποσοστά

Αν και Ινδουιστής, ο Ραμασουάμι λέει στους ψηφοφόρους ότι οι ΗΠΑ βασίζονται στις «χριστιανικές αξίες» και έχει περιγράψει τον εαυτό του ως Αμερικανό εθνικιστή.
Αν και ελάχιστοι πίστευαν στην υποψηφιότητά του, όταν αυτή ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2023, η δημοτικότητα του αυξάνεται σταθερά και απειλεί τώρα τη δεύτερη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Ρον ντε Σάντις.

Ποιος προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις; Ενημέρωση του μέσου όρου για κάθε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές δημοσκοπήσεις του 2024, πηγή: ABC News

Διαβάστε ακόμη 

Κακοκαιρία Daniel: Προτεραιότητα η καύση των νεκρών ζώων – Προσπάθειες να ανοίξει η Εθνική Οδός (vids)

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» σε έναν ανασχηματισμό – «Καλάθι» ΔΕΘ για την Θεσσαλία

Fraport: Ρεκόρ τον Αύγουστο με 6,15 εκατ. επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Πού σημειώθηκε πτώση (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts