ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η αναταραχή στα καύσιμα δεν θα επηρεάσει τον στόχο για πληθωρισμό 2% το 2025 (γράφημα)

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τον υποκείμενο αποπληθωρισμό», δήλωσε σήμερα Σάββατο στο ραδιόφωνο France Inter. «Η προοπτική και η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε τον πληθωρισμό γύρω στο 2% το 2025».

Η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – η οποία προβλέπει επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή σε αυτό το επίπεδο – βασίζεται σε μια εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου που θα διαμορφωθεί φέτος στα 82,7 δολάρια ανά βαρέλι θα πέσει στα 77,9 δολάρια το 2025.

Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του αργού υποδηλώνει ότι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι είναι και πάλι στο παιχνίδι. Αυτό υπενθυμίζει στους κεντρικούς τραπεζίτες ότι η εποχή της μεταβλητότητας που προαναγγέλθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν πρόκειται να περάσει.

Η ΕΚΤ αύξησε την περασμένη εβδομάδα το κόστος δανεισμού για 10η συνεχή φορά, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 4% καταγράφοντας ρεκόρ. Ο Βιλερουά, ο οποίος ηγείται της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, επανέλαβε στο France Inter ότι το επίπεδο αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί για τον έλεγχο του πληθωρισμού – σχόλια που δείχνουν ότι δεν ευνοεί μελλοντικές αυξήσεις σε αυτό το στάδιο.

«Με τις τωρινές προοπτικές, η υπομονή είναι πιο σημαντική από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Δεν διαπιστώνεται σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Κάρλας (χάρτες)

Πετράλωνα: Πώς μια ήσυχη, λαϊκή γειτονιά της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε ψαγμένο προορισμό

To καλύτερο καλοκαίρι για τα Airbnb στην Ελλάδα: Στο +9% οι διανυκτερεύσεις από το 2022, στο +30% από το 2019

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts