ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% όσο χρειάζεται (γράφημα)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% για όσο διάστημα χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, είπε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δηλώνοντας ότι δεν είναι υπέρ μελλοντικών αυξήσεων σε αυτό το στάδιο.

«Βλέποντας τη σημερινή κατάσταση, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό επίπεδο και αποκλείοντας εκπλήξεις – είμαστε ρεαλιστές, εξετάζουμε πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός – είναι πιο σημαντικό τώρα να είμαστε υπομονετικοί, να είμαστε επίμονοι», είπε στο BFM TV. «Έχουμε τη σωστή δόση, αλλά πρέπει να πάρουμε το φάρμακο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα δούμε την επιβράδυνση του πληθωρισμού».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα σχόλια έρχονται αφότου η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού την περασμένη εβδομάδα για 10η διαδοχική συνεδρίαση – παρά τις πιέσεις από πιο επιφυλακτικούς αξιωματούχους. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν μπορεί να πει αν αυτό θα είναι το peak, ενώ επιθετικοί συνάδελφοι της από τότε τόνισαν ότι μπορεί να μην είναι η τελευταία αύξηση.

«Είμαστε πολύ πραγματιστές: Εξετάζουμε πώς εξελίσσεται η «ασθένεια», ο πληθωρισμός. Υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά καθώς η ασθένεια υποχωρεί, και μια μέρα εξαφανίζεται, δηλαδή επιστρέφουμε στο 2%, θα σταματήσουμε να παίρνουμε το φάρμακο και σε εκείνο το σημείο τα επιτόκια της ΕΚΤ μπορούν να υποχωρήσουν ξανά. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός».

Οι παρατηρήσεις του έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση από την Τράπεζα της Γαλλίας –της οποίας ηγείται ο Βιλερουά- της επικαιροποίησης των μακροοικονομικών προβλέψεων που έδειξαν ανοδικές προοπτικές για τον πληθωρισμό πληθωρισμού το 2023 και 2024. Ωστόσο, οι προβλέψεις για ασθενέστερες ενδείξεις των υποκείμενων μέτρων στα οποία η ΕΚΤ έχει εστιάσει πρόσφατα, μειώθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Η Mύκονος στην έκθεση κρουαζιέρας Seatrade Europe (pic)

Πλειστηριασμοί: Εξάμηνη αναστολή για τους πυρόπληκτους – Η απόφαση του ΥΠΕΘΟ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts