ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιόσα Οσμάνι: Αυτή είναι η νεότερη αρχηγός κράτους στην Ευρώπη

Τι σκέφτεται για τη θέση της χώρας της στα Βαλκάνια και την Ευρώπη η πέμπτη πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και η νεότερη αρχηγός κράτους στην Ευρώπη, ετών 39

Η Βιόσα Οσμάνι γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1982 στη σερβική Μιτρόβιτσα από Αλβανούς γονείς, με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο. Εκείνη την εποχή η Μιτρόβιτσα ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως και το σημερινό Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη και πριν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1991, οι Σέρβοι εθνικιστές με επικεφαλής τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν καταφέρει να υποβάλουν τον αλβανικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου σε ένα καταπιεστικό καθεστώς απαρτχάιντ.

Η Βιόσα Οσμάνι έζησε ως έφηβη τον πόλεμο του 1999, ο οποίος έθεσε τέλος στη σερβική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα μετακόμισε στην Πρίστινα για να σπουδάσει Νομική. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και η διδακτορική διατριβή της με τίτλο «Το δίκαιο του ΟΗΕ και το το στάτους του Κοσσυφοπεδίου».

Σύγκρουση με το κατεστημένο, δημοτικότητα, επιτυχία

Η Οσμάνι μπήκε στον πολιτικό στίβο σε νεαρή ηλικία συντασσόμενη ως ακτιβίστρια με τη Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου (LDK). Διετέλεσε προσωπάρχης και σύμβουλος του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου, διαδόχου του πρώτου ειρηνιστή προέδρου του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, γνωστού ως «Γκάντι των Βαλκανίων». Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν η υποστήριξη της νομιμότητας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Οσμάνι δεν άργησε όμως να συγκρουστεί και με την «παλαιά φρουρά του LDK», ενώ ταυτόχρονα άρχισε διαρκώς να κερδίζει σε δημοτικότητα. Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψηφία για την πρωθυπουργία με μια ατζέντα κατά της διαφθοράς, έχασε όμως από τον αριστερό Άλμπιν Κούρτι. Αργότερα διετέλεσε πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και αργότερα υπηρεσιακή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει του Συντάγματος, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας Χασίμ Θάτσι παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες σε βάρος του στο Ειδικό Δικαστήριο για το Κοσσυφοπέδιο στη Χάγη.Η ίδια ωστόσο, μετά από μια περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων στη χώρα, εξελέγη τελικά πέμπτη πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου στις 4 Απριλίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts