ΚΟΣΜΟΣ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Το πάγωμα των συγκρούσεων σημαίνει μια παύση, που θα δώσει στη Ρωσία διάλειμμα για ξεκούραση»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε την Παρασκευή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι η κατάπαυση του πυρός με την Ρωσία, χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός, που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τα ουκρανικά εδάφη, τα οποία κατέλαβε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα ενθάρρυνε μια ευρύτερη σύγκρουση, καθώς θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Τέσσερα επιπλέον HIMARS στέλνουν στην Ουκρανία

«Δεν αρκούν τα αμερικανικά HIMARS»

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα δυτικά όπλα, «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου.

«Το πάγωμα των συγκρούσεων με τη Ρωσία σημαίνει μια παύση, που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι.

«Η κοινωνία πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», προσέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ειρηνικές πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε το Κίεβο με τη Μόσχα για τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι διπλωματικές παραχωρήσεις στη Μόσχα μπορεί να σταθεροποιήσουν κάπως τις αγορές, αλλά θα παράσχουν μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα και στο μέλλον θα γίνουν μπούμερανγκ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts