ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά έως 11% για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών

Υπό αυξημένη πίεση τελούν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά την αιφνίδια απόφαση της Ρώμης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη του κλάδου.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι ήδη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, με το ύψος του φόρου να κυμαίνεται στο 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ας σημειωθεί ότι η έκτακτη φορολόγηση αφορά τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κυβερνητικό εταίρο, Ματέο Σαλβίνι, ο φόρος του 40% θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για μειώσεις φόρους και ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες.

Όπως είναι εύλογο, η γνωστοποίηση της απόφασης προκάλεσε μπαράζ ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Μέσα στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η μετοχή της BPER Banca «βούλιαζε» κατά 11%, της Banco BPM κατά 8,5%, της Intesa Sanpaolo κατά 7%, της UniCredit κατά 6,5% και της Finecobank κατά 5,6%.

Από την πλευρά του, ο γενικός δείκτης FTSE MIB, στον οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές των blue chips, αυτήν την ώρα περιορίζεται κατά 1,5% και αναδιπλώνεται στις 28.121 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 11 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Bloomberg: Πώς η ΕΚΤ έφερε την οικονομία της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την κρίση (πίνακες)

Δεύτερο πλήγμα για τις ΗΠΑ – Υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από την Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts