ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Απομακρύνεται η απειλή αποχώρησης από τις συνομιλίες, ανακάμπτει η λίρα

Όπως συμβαίνει κάθε φορά που η απειλή του Brexit απομακρύνεται η λίρα κερδίζει κάποιο έδαφος- Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία της

Οι ενδειξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και μετά την προθεσμία τις 15 Οκτωβρίου που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωθούν στην ανάκαμψη της λίρας από τα χαμηλά μίας εβδομάδας.

Η στερλίνα ανέβηκε έναντι του δολαρίου καθώς η Βρετανία φάνηκε να «μαλακώνει» τη θέση της όσον αφορά την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, το νόμισμα ήταν σε πορεία να καταγράψει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδφων μετά τις πληροφορίες ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δήλωναν στην επικείμενη συνάντησή τους ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος.

Η λίρα σημείωσε αύξηση κατά 0,3% στα 1,2973 δολάρια στις 12:21 μ.μ. στο Λονδίνο. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει στα 1,2863 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του νομίσματος από τις 7 Οκτωβρίου. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,3%.

Ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι θα αποχωρούσε από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία εάν δεν υπήρχε σαφής πρόοδος μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη. Σύμφωνα με πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, θα αποφασίσει για το εάν θα τερματίσει τις συνομιλίες μετά τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας. Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία εφ ‘όσον και οι δύο πλευρές εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις τους τις επόμενες μέρες.

«Όπως συμβαίνει κάθε φορά που η απειλή του Brexit απομακρύνεται η λίρα κερδίζει κάποιο έδαφος», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρινοβ, επικεφαλής στρατηγικής της Credit Agricole. «Αν και αυτό δεν αίρει την αβεβαιότητα του Brexit που επηρεάζει τη λίρα, θα της δώσει περιθώρια «ανάσας» με τους επενδυτές να επικεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο Νοέμβριο για μια πιθανή συμφωνία».

Οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών καλούνται να ξεπεράσουν αρκετά «αγκάθια» με βασικά τα αλιευτικά δικαιώματα και τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Toronto-Dominion Bank. η λίρα θα παραμείνει ευάλωτη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι πιθανότητες μη επίτευξης συμφωνία έχουν πέσει στο 20% -25% και το νόμισμα αναμένεται να βρεθεί στο τέλος του έτους στα 1,35 δολάρια.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts