ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Τόρις στο συνέδριο του Μάντσεστερ για να εξορκίσουν την προαναγγελθείσα εκλογική ήττα

Η ομιλία του, η πρώτη του ως πρωθυπουργού, που θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Τρίτος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος σε τρία χρόνια, ο Ρίσι Σούνακ, 43 ετών, αναρριχήθηκε στην εξουσία εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, έπειτα από το σύντομο πέρασμα από την Ντάουνινγκ Στριτ της Λιζ Τρας, που έπεσε θύμα του σχεδίου της για την μη χρηματοδοτούμενη μείωση των φόρων, το οποίο προκάλεσε πανικό στις αγορές, και τον Μπόρις Τζόνσον, τον προφήτη του Brexit, που εγκατέλειψε την εξουσία υπό το βάρος σειράς πρωθυπουργικών σκανδάλων.

Εδώ και μήνες, το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κιρ Στάρμερ καλπάζει στις δημοσκοπήσεις, που το φέρνουν επικεφαλής και με είκοσι ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το κυβερνών κόμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρίσι Σούνακ έχει περάσει στην επίθεση επιχειρώντας να ενσαρκώσει κάποιο είδος αλλαγής, αν και το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία συνεχώς τα τελευταία 13 χρόνια.

Δημοφιλία στα τάρταρα

Σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που έχει πληγεί από ιστορική κρίση του κόστους διαβίωσης, ο πρώην τραπεζίτης επέλεξε να βρεθεί στο πλευρό των Βρετανών που αγωνίζονται να καλύψουν τις μηνιαίες δαπάνες τους αμβλύνοντας ορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους και δίνοντας ταυτόχρονα την διαβεβαίωση ότι τα σχέδιά του δεν θα εμποδίσουν κατά κανέναν τρόπο την χώρα να επιτύχει τους στόχους της ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050.

Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται και το σλόγκαν του συνεδρίου του Μάντσεστερ: «μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

Η βρετανική κοινή γνώμη όμως δεν έχει πεισθεί. Σύμφωνα με το ινστιτούτο YouGov, η δημοφιλία του βρίσκεται στα τάρταρα: μόνο το 23% των Βρετανών έχουν θετική γνώμη για το πρόσωπό του, έναντι 68% που έχουν αρνητική γνώμη.

Η υπαναχώρησή του στα περιβαλλοντικά θέματα, που έχει προκαλέσει την κατακραυγή της αντιπολίτευσης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και συνοψίζεται στην παράταση μέχρι το 2035 του ορίου χρήσης νέων αυτοκινήτων θερμικών κινητήρων, βασίζεται στην ανέλπιστη νίκη των Τόρις σε μία ψηφοφορία αναπληρωματικών εκλογών.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύθηκε ως μαζική απόρριψη εκ μέρους των ψηφοφόρων της παράτασης των διοδίων για τα ρυπαίνοντα αυτοκίνητα εντός της περιμέτρου του μείζονος Λονδίνου, μέτρο που ανήκει στον Εργατικό, δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Τον Ιανουάριο, ο Ρίσι Σούνακ απομόνωσε πέντε προτεραιότητες: από την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μέχρι την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Και αυτοί θεωρούνται οι άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία τους επόμενους μήνες.

Από θέση αδυναμίας

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τύπος βοά σχετικά με τις ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνει: πιθανή μείωση του φόρου κληρονομίας ή ακρωτηριασμός του σχεδίου της δεύτερης γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας (το τμήμα που συνδέει το Μπέρμιγχαμ με το Μάντσεστερ, τόπο του συνεδρίου, μπορεί να εγκαταλειφθεί λόγω του υπερβάλλοντος κόστους).

Στην σημερινή του πρωινή περιοδεία σε οκτώ τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC, ο Ρίσι Σούνακ αρκέσθηκε να πει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των βρετανών φορολογουμένων διατηρούν την αξία τους.

Οσο για το συνέδριο, εκεί θα πάει μάλλον με αυτοκίνητο, εξαιτίας των απεργιών των σιδηροδρομικών και θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να καμαρώσει για τον νόμο του περί του προσωπικού ασφαλείας.

Από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2019, όπου οι Τόρις υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατήγαγαν συντριπτική νίκη, άνευ προηγουμένου μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, η πλειοψηφία τους έχει φυλλορροήσει έπειτα από σειρά αναπληρωματικών εκλογών. Τρεις ακόμη τέτοιες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Τόρις κατέχουν σήμερα 352 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, έναντι 196 για τους Εργατικούς.

«Ο Ρίσι Σούνακ και το συντηρητικό κόμμα βρίσκονται σε θέση αδυναμίας εν όψει των επόμενων εκλογών», σημειώνει ο Ματ Γκούντγουιν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

«Χρειάζεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, αν θέλουν να έχουν και τις παραμικρές προσδοκίες την επόμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτόν, το φετινό συνέδριο είναι τόσο σημαντικό», λέει προσβλέποντας ότι ο Ρίσι Σούνακ θα εκμεταλλευθεί το γεγονός για να προωθήσει τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής καμπάνιας.

Η σεζόν των συνεδρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το περασμένο σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί στις 8-11 Οκτωβρίου με το Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ.

The post Βρετανία: Οι Τόρις στο συνέδριο του Μάντσεστερ για να εξορκίσουν την προαναγγελθείσα εκλογική ήττα first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts