ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πρόστιμο σε όσους ποτίζουν με λάστιχο – Πρωτοφανής ξηρασία στη νότια Αγγλία

Εδώ και εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων υπάρχουν εικόνες από τα πάρκα όλης της χώρας, τα όποια έχουν πλέον κίτρινη μορφή.

Το άλλοτε καταπράσινο γρασίδι έχει «καεί» από τον ήλιο και τη ζέστη. Είναι ίσως από τα πιο ζεστά και ηλιόλουστα καλοκαίρια που έχουν βιώσει ποτέ οι Βρετανοί, όμως έρχεται με το τίμημα της ξηρασίας.

Ως αποτέλεσμα, έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός» στις εταιρείες νερού για τη λειψυδρία που καταγράφεται σε όλη τη χώρα.

Το πρώτο βήμα δραστικών μέτρων το έκανε η εταιρεία ύδρευσης Southern Water, η οποία εξυπηρετεί τις περιοχές της νότιας Αγγλίας, επιβάλλοντας πλήρη απαγόρευση στη χρήση λάστιχου ποτίσματος. Από χθες (7.8.2022) στις 17:00 εκατομμύρια κάτοικοι στις περιοχές Hampshire και Isle of Wight δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λάστιχο για να πλύνουν για παράδειγμα το αυτοκίνητο, την αυλή ή ακόμα και να γεμίσουν τις πισίνες τους, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να αγγίζει τις 1000 λίρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία η στάθμη στα ποτάμια είναι χαμηλότερη κατά 25% από ό,τι θα έπρεπε να είναι για τον μήνα Ιούλιο, ενώ το επίπεδο βροχόπτωσης άγγιξε μόλις το 10% του μέσου όρου για τις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα είναι μόνο η αρχή

Ο υπουργός περιβάλλοντος Τζόρτζ Γιούστιτς γράφοντας σήμερα στην Telegraph παρότρυνε και τις υπόλοιπες εταιρείες ύδρευσης να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές καθώς όπως δήλωσε «βιώνουμε πρωτοφανή περίοδο ξηρασίας».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY