ΚΟΣΜΟΣ

Β. Μακεδονία: Απαράδεκτη η γαλλική πρόταση – Δεν διασφαλίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι (φωτογραφία, επάνω, από το YouTube) δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση ήταν απαράδεκτη για τον ίδιο και τη χώρα του.

«Σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ»

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια εδώ και 17 χρόνια. Είμαστε εδώ σήμερα και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ» είπε ο κ. Κοβάτσεφσκι από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Δείτε επίσης – Β. Μακεδονία: Ανεβαίνουν οι τόνοι με Βουλγαρία – Ούτε η Ελλάδα δεν μας ταπείνωσε τόσο

«Εμείς, η Αλβανία και η περιοχή δεν πρέπει να μείνουμε ακίνητοι εξαιτίας ενός κράτους μέλους, το οποίο αδυνατεί να συντονιστεί και να διασφαλίσει το ξεμπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής μας πορείας» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να γίνουν πολυμερές πρόβλημα. Ως χώρα δεσμευμένη σε μια κοινή αντιμετώπιση, ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία για να βρούμε μια λύση με ευρωπαϊκές αξίες.

«Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα

»Εδώ και μήνες αφιερώνουμε χρόνο στο μέλλον. Η Βουλγαρία αποφάσισε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να επιβάλει εκ νέου έναν αποκλεισμό που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Είναι καιρός η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οσο για τη γαλλική πρόταση, είναι απαράδεκτη για τη Βόρεια Μακεδονία.

»Η πρόταση που θα ήταν αποδεκτή για τη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να περιέχει: ‘σαφή διατύπωση της μακεδονικής γλώσσας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σαφή προστασία της μακεδονικής ταυτότητας’.

»Τα ιστορικά ζητήματα δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου».

Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts