ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ένας αγωγός σε αχρηστία θα ενεργοποιηθεί και πάλι για να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία

Η Γαλλία επανενεργοποιεί έναν αγωγό που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ώστε να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία, με βάση την ενεργειακή συμφωνία που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία θα μπορεί να παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ένα πολύ μικρό κλάσμα των αναγκών της Γερμανίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο «τραπέζι»

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Η συμφωνία Μακρόν – Σολτς

«Ο Μακρόν είναι υπό πίεση, λόγω της κατάστασης με την ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία. Γι’ αυτό, το μήνυμα ότι η Γερμανία και η Γαλλία αλληλοϋποστήριζονται είναι σημαντικό», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Γερμανός αξιωματούχος.

«Δεν αναμένουμε ότι η Γαλλία θα επιλύσει το πρόβλημά μας με το φυσικό αέριο. Όμως. κάθε δυνατή παράδοση αερίου είναι ένδειξη προς τις αγορές ότι θα τα καταφέρουμε τον χειμώνα», προσέθεσε.

Με την επαναλειτουργία του αγωγού, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου με το 2% των αναγκών τής μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το φυσικό αέριο έρεε συνήθως από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Η Γαλλία στέλνει ήδη αέριο στη Γερμανία, συνήθως μέσω του Βελγίου ή της Ελβετίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει ροή αερίου και μέσω του διασυνδετήριου αγωγού της Μοζέλ.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία», δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Υπέρ του πλαφόν στο ρωσικό αέριο ο Μακρόν

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Δήλωσε πως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα», αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό.

Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts