ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Απάθεια για τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 12 Ιουνίου

Την Κυριακή 12.06 είναι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών. Ο Μελανσόν θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Όποιος τουρίστας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Γαλλία, μόλις και μετά βίας θα παρατηρήσει ότι σε λίγες ώρες διεξάγεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Αλλά και τουρίστας να μην είναι κανείς, η εικόνα είναι η ίδια.

Ο προεκλογικός αγώνας ολοκληρώθηκε σε χαμηλούς τόνους και μέσα σε γενικότερη απάθεια, όπως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Ούτε καν ένας στους δύο δεν θα πάει να ψηφίσει. Τόσο μεγάλη απογοήτευση σπάνια έχει καταγραφεί στη χώρα.

Η Γαλλία εμφανίζεται διαιρεμένη όσο ποτέ άλλοτε και η δυσφορία των ανθρώπων είναι μεγάλη.

«Εκλέξτε με πρωθυπουργό» το σύνθημα Μελανσόν

Και όμως. Πέρασαν μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη μόλις και μετά βίας πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία πολλοί ψηφοφόροι, αν και απογοητευμένοι από αυτόν, του έδωσαν την ψήφο τους για να σταματήσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων. Τώρα όμως όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή, στη θεωρία τουλάχιστον.

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στην αφετηρία σχηματισμού δικής του πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η νέα προσφυγή στην κάλπη θεωρείται κάτι σαν επιβεβαίωση των προηγούμενων εκλογών, ακόμη κι αν το όνομα Μακρόν δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο. Το ίδιο παραδοσιακά ψηφίζουν όμως κυρίως οι υποστηρικτές του νικητή.

Ο πρώτος γύρος ξεκινά την Κυριακή, 12 Ιουνίου…

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts