ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Διαρροή στα προσωπικά δεδομένα 700.000 πολιτών που έκαναν τεστ κορωνοϊού

Τα στοιχεία περιλαμβάνονταν σε φάκελο που ήταν προσιτός σε όλους έως και την Παρασκευή λόγω ενός ανιχνεύσιμου κωδικού πρόσβασης

Τα προσωπικά δεδομένα και τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού 700.000 πολιτών στη Γαλλία διέρρευσαν έπειτα από σφάλμα σε ιστοσελίδα που μεταβιβάζει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στην κυβερνητική πλατφόρμα.

Τα παραπάνω αποκάλυψε σήμερα η ιστοσελίδα Mediapart, σύμφωνα με την οποία τα ονοματεπώνυμα, οι ημερομηνίες γέννησης, οι διευθύνσεις, οι τηλεφωνικοί αριθμοί, οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ 700.000 ανθρώπων περιλαμβάνονταν σε έναν φάκελο που ήταν προσιτός σε όλους έως και την Παρασκευή λόγω «ενός ανιχνεύσιμου κωδικού πρόσβασης» στον ιστότοπο Francetest.

Η Francetest ιδρύθηκε τον Ιανουάριο και ειδικεύεται στη μεταφορά των δεδομένων τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται στα φαρμακεία προς την πλατφόρμα SI-DEP.

Το SI-DEP (système d’informations de dépistage – πληροφοριακό σύστημα ανίχνευσης) είναι μια ασφαλής πλατφόρμα, όπου καταγράφονται συστηματικά τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι όλα τα θετικά κρούσματα έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και να προσδιοριστούν οι ύποπτες επαφές», εξηγεί το υπουργείο Υγείας στον ιστότοπό του.

Η πλατφόρμα αυτή, «που κατασκευάστηκε από την AP-HP (Assistance publique-Hôpitaux de Paris) επειγόντως τον Δεκέμβριο […] δεν είναι πολύ εργονομική», εξηγεί ο Φιλίπ Μπεσέ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας φαρμακευτικών συνδικάτων της Γαλλίας (FSPF).

Ως αποτέλεσμα, πολλοί φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ενδιάμεσους προκειμένου να εισαγάγουν τα αποτελέσματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο SI-DEP. Έτσι, σύμφωνα με τoν Mediapart, ο ιστότοπος Francetest χρεώνει έτσι ένα ευρώ για τη μετάδοση.

Την Κυριακή (29.08.2021), η Γενική διεύθυνση υγείας (DGS) έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους φαρμακοποιούς, προκειμένου να τους υπενθυμίσει τα εγκεκριμένα λογισμικά που είναι συμβατά με το SI-DEP, στο οποίο δεν ανήκει ο Francetest.

«Επί εβδομάδες προειδοποιούσαμε τις αρχές για τις εταιρείες αυτές που παρουσιάζονται ως πιστοποιημένες και διευκολύνουν το έργο των φαρμακοποιών για να μεταβούν στο SI-DEP», υπενθυμίζει ο Φιλίπ Μπεσέ.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη οι αρχές να μας παρέχουν ένα εργαλείο που μεταβιβάζει δεδομένα στο SI-DEP με το δικό μας λογισμικό του επαγγέλματος, που είναι ασφαλές και εγκεκριμένο», είπε διευκρινίζοντας πως ακόμη και τα λογισμικά που έχουν εγκριθεί από την DGS δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα.

Η εταιρεία Francetest, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν διαθέσιμη.

Διαβάστε ακόμη

To επενδυτικό πλάνο για τη μεταμόρφωση του «Πύργου Πειραιά» (pics)

Πώς η Ελλάδα έγινε προορισμός «μαγνήτης» για τα mega yachts αυτό το καλοκαίρι

Όμιλος Αγγελικούση: Το 19ο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο-ορόσημο «Maran Antiope»

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts