ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Νέα ένταση με την Αυστραλία για τα υποβρύχια

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει την αμυντική συνεργασία με το Παρίσι, προχωρώντας στη συμφωνία AUKUS με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Τελευταίο επεισόδιο στη διπλωματική ένταση είναι οι σημερινές δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στην Καμπέρα, Ζαν Πιερ Τεμπό, ο οποίος είπε ευθέως ότι η ενέργεια της Αυστραλίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πισώπλατη μαχαιριά στη Γαλλία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ήταν στη Ρώμη (G20) και τη Γλασκόβη (COP26), αλλά το ταξίδι του επισκιάστηκε από τις αλληκοκατηγορίες με τη Γαλλία.

Από την ιταλική πρωτεύουσα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε απερίφραστα ότι ο κ. Μόρισον του είπε ψέματα. Ο κ. Μόρισον απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας πως είχε ενημερώσει τον κ. Μακρόν για την απόφασή του.

Μάλιστα, υπήρξε διαρροή χθες βράδυ σε εφημερίδα του Σύδνεϋ ενός γραπτού μηνύματος που είχε στείλει ο κ. Μακρόν στον κ. Μόρισον. «Να αναμένω καλά ή ασχημα νέα για τις κοινές φιλοδοξίες μας για τα υποβρύχια;», ρωτούσε ο κ. Μακρόν.

Το μήνυμα με την απάντηση του κ. Μόρισον δεν διέρρευσε. Η διαρροή αποδίδεται στο περιβάλλον του κ. Μόρισον, ο οποίος όπως αναφέρεται, θέλησε να ανταποδώσει τα πυρά και να πλήξει την αξιοπιστία του Γάλλου προέδρου.

Σήμερα, ο Γάλλος πρέσβης εδώ είπε ότι η δημοσιοποίηση της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ δύο διεθνών ηγετών αποτελεί συμπεριφορά χαμηλού επιπέδου που δεν έχει προηγούμενο. Το μήνυμα είναι ότι όσα λέγονται εμπιστευτικά δεν θα μένουν πια σε ιδιωτικό επίπεδο, είπε ο Γάλλος διπλωμάτης.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts