ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε μια αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο των Αρμενίων από τον θύλακα

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο Οργανισμός συμφώνησαν για την αποστολή, αυτό το Σαββατοκύριακο, αποστολής η οποία θα αποτιμήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, για πρώτη φορά «εδώ και περίπου 30 χρόνια».

«Η Γαλλία σημειώνει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή μιας αποστολής ανθρωπιστικής αποτίμησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

«Παρατηρεί πως το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει την περιορισμένη αυτή πρόσβαση, μόνο αφού 100.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Αρμενία υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η αποσχισθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε σήμερα σχεδόν πλήρως εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της μετά τη νίκη αστραπή του Μπακού, με περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες να έχουν καταφύγει στην Αρμενία από τον φόβο αντιποίνων από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Ο θύλακας ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών (…) την 1η Ιανουαρίου 2024», μια ιστορική ανακοίνωση που σηματοδοτεί το τέλος της “Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ” που αυτοανακηρύχθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον.

Το Κε ντ’Ορσέ υπογράμμισε σήμερα πως η Γαλλία επαναβεβαίωσε «τη δέσμευσή της στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας όπου οι πληθυσμοί αυτοί βρήκαν καταφύγιο».

Αυτή την εβδομάδα, το Παρίσι ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ ως υποστήριξη για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αρχές του έτους.

The post Γαλλία: Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε μια αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο των Αρμενίων από τον θύλακα first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts