ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεν: Σε χαμηλό δύο και πλέον δεκαετιών το ιαπωνικό νόμισμα

Το γεν έχει υποχωρήσει σχεδόν 15% φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ισχυρών νομισμάτων

Στο χαμηλότερο επίπεδο 24 ετών υποχώρησε τη Δευτέρα το ιαπωνικό νόμισμα, ωθώντας τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προβεί στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίησή του μέχρι σήμερα ότι ο αντίκτυπος των ραγδαίων διακυμάνσεων του νομίσματος είναι επιζήμιος για την οικονομία.

Ειδικότερα, το γεν υποχώρησε περισσότερο από 0,5% το πρωί της Δευτέρας, στα 135,19 ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, πριν ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια στα 134,50 γεν ανά δολάριο.

Αιτία οι πληθωριστικές πιέσεις που εντάθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη Παρασκευή, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ώθησαν την κεντρική τράπεζα της χώρας να προτείνει την αγορά περισσότερων ομολόγων για να περιορίσει τις επιπτώσεις στο εσωτερικό.

Σημειώνεται ότι το γεν έχει υποχωρήσει σχεδόν 15% φέτος -καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ισχυρών νομισμάτων- καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίσει να διατηρεί σταθερά τα επιτόκιά της προκειμένου να τονώσει την υποτονική οικονομία της χώρας.

Το σοκ που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενόμενου εντείνει τις πιέσεις προς τη Fed να προβεί σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, ενισχύοντας το δολάριο.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία φαίνεται έτοιμη να διατηρήσει τη εξαιρετικά διευκολυντική πολιτική της και στην προσεχή συνεδρίασή της αυτήν την εβδομάδα.

Επίσης, η επικείμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδεχομένως -κατά τη συνεδρίασή της, την προσεχή Παρασκευή- να επισημάνει την ανάγκη τροποποίησης της νομισματικής πολιτικής της.

Διαβάστε ακόμη   

Κρυπτονομίσματα: Στα χαμηλά 18 μηνών το bitcoin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές – «Βουτιά» και στις ασιατικές 

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Tο portfolio των 41 εκατ. δολ. και τα νέα deals (pics) 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts