ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αισιοδοξία από την αύξηση 3,2% των παραγγελιών για βιομηχανικά προϊόντα (γράφημα)

Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα made in Germany αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να φαίνεται ότι θα περάσει τον χειμώνα χωρίς ύφεση.

Η ζήτηση αυξήθηκε 3,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από την άνοδο 2% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Bloomberg. Το «άλμα» οφείλεται σε μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες θα υπήρχε πτώση 0,6%, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή μιας ύφεσης λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. Τα ταχέως αυξανόμενα κόστη δανεισμού έρχονται να προστεθούν στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αρκετοί δείκτες εξακολουθούν να υποδεικνύουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μετά τον ήπιο χειμωνιάτικο καιρό και τις γεμάτες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι τιμές χονδρικής έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global έδειξαν μια βελτίωση της κατάστασης στην αρχή του έτους, καθώς μειώθηκαν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώθηκαν οι πιέσεις στο κόστος. Ενώ η Volkswagen AG αναμένει το άνοιγμα της Κίνας που αναμένεται να φέρει αύξηση της ζήτησης, η Bosch βλέπει την παγκόσμια παραγωγή οχημάτων να παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα φέτος λόγω των ελλείψεων ημιαγωγών και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Πάνω από 500 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και παγιδευμένοι σε Τουρκία και Συρία (upd – vid)

ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία το deal με την Enel Ρουμανίας

 Κώστας Γεράρδος: Τριετές επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ για την Πλαίσιο Computers

ΠΗΓΗ NEWMONEY