ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εισαγγελείς έκαναν έφοδο σε υπουργεία για ξέπλυμα χρήματος

Η έρευνα διενεργείται σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όλαφ Σολτς

Έφοδο στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης έκαναν σήμερα (9/9/2021) εισαγγελείς στη Γερμανία, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της Δικαιοσύνης από την κυβερνητική υπηρεσία που διερευνά τα περιστατικά που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος.

Η έρευνα διενεργείται στη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), την υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς, και εξετάζει το ενδεχόμενο η υπηρεσία να μην έκανε τίποτα στις προειδοποιήσεις τραπεζών για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Οι έφοδοι σημειώνονται σε μια σημαντική στιγμή για τον Σολτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η FIU και η ρυθμιστική αρχή Bafin, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επικριθεί στο παρελθόν για την αποτυχία τους να εντοπίσουν προβλήματα της εταιρείας πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε, στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο διαφθοράς της χώρας.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά από διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η FIU δεν προέβη στις σχετικές ενέργειες για ύποπτες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων και συναλλαγών στην Αφρική, στο διάστημα μεταξύ 2018 – 2020.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως έγινε έρευνα στα υπουργεία, προκειμένου να εξακριβωθεί αν η υπηρεσία είχε λάβει εντολή να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων.

Ο Σολτς υποβάθμισε την έφοδο

Εισαγγελείς δήλωσαν πως η υπηρεσία έλαβε ειδοποιήσεις από τράπεζες, λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα είχαν σχέση με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, επισήμαναν πως εξετάζουν το ότι οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν ριζικά αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος, το 2017 και είπαν ότι προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου. Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς έθεσαν ξεκάθαρες ερωτήσεις, που «θα μπορούσαν να είχαν τεθεί γραπτώς».

Τόνισε δε ότι έχει ενισχύσει το προσωπικό της υπηρεσίας που εποπτεύει. «Ο κόσμος ας κρίνει αν ήταν σωστό να τεθούν (σ.σ. οι ερωτήσεις) με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους σε προεκλογική στάση στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πληρωμές χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος του μήνα

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να συγκρατηθεί το κύμα ακρίβειας

Ιδιωτικοποιήσεις: «Κάνουν ταμείο» άνω των 2 δισ. ευρώ τα πωλητήρια σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts