ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιστρέφει στον… λιγνίτη μπροστά στο πρώτο κρύο

Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να μειωθούν οι καταστροφικές για το κλίμα εκπομπές, αλλά τελικά όλα είναι σχετικά…Έτσι, η Γερμανία άνοιξε μια ανακαινισμένη μονάδα άνθρακα για να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθώς επικρατεί το πρώτο κρύο ενόψει του χειμώνα.

Μια μονάδα ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο ανατολικό τμήμα της χώρας – το μπλοκ F Jänschwalde της LEAG – άρχισε να παράγει την Κυριακή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Η εγκατάσταση, η οποία έχει ισχύ 500 MW, λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα, τέθηκε σε εφεδρεία τον Ιούλιο και τώρα είναι πλήρως διαθέσιμη στην αγορά για να βοηθήσει στην ενίσχυση των προμηθειών.

Η ιστορική ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη Γερμανία να αυξήσει προσωρινά την εξάρτησή της από τα βρώμικα καύσιμα μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αν και αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση για τα σχέδια της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών, είναι μέρος της στρατηγικής της να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης.

Η δεύτερη μονάδα του λιγνιτικού εργοστασίου, το μπλοκ Ε με άλλα 500 MW ισχύος, είναι έτοιμη για λειτουργία και μπορεί επίσης να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η LEAG. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να επανενεργοποιήσει παλιά εργοστάσια το χειμώνα 2024-2025.

Ωστόσο το κρύο που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τα εποχιακά επίπεδα, οδήγησαν σε μια πρώτη δοκιμασία για την ενεργειακή υποδομή της περιοχής. Αυτό περιόρισε τη χωρητικότητα του δικτύου της Γερμανίας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται για να κρατήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία και τα σπίτια ζεστά.

Σημειώνεται ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για τη Δευτέρα έφτασαν τα 133,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Epex Spot SE, την υψηλότερη τιμή σε πάνω από ένα μήνα, με την αύξηση να αποδίδεται και στην περιορισμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 – «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης

Το κυνήγι των επενδυτών για την αντιγήρανση και η θαυματουργή βιταμίνη D

Μισθολογικά «πίσω» η Ελλάδα σε σχέση με τον πληθωρισμό σύμφωνα με νέα έρευνα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts