ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Κατακόρυφη πτώση 11,7% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο (γράφημα)

Οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, σημάδι ότι τα προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα made in Germany μειώθηκε κατά 11,7% σε σχέση με τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο από την πτώση 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Η εν λόγω πτώση οφείλεται  στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες ο δείκτης θα είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

Αφού άντεξε την ύφεση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η γερμανική παραγωγή δεν κατάφερε να ανακάμψει από το δεύτερο τρίμηνο και πιθανότατα θα μείνει στάσιμη και το τρίτο τρίμηνο.

Με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 να είναι πιθανό να φέρουν ανάπτυξη μόνο 0,1%, ορισμένοι επαναφέρουν την ταμπέλα του «του μεγάλου ασθενή της Ευρώπης» η οποία αποδόθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωσή της το 1990.

Η βιομηχανία έχει επιβαρυνθεί περισσότερο, λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα, τη νούμερο 2 οικονομία στον κόσμο, που και η ίδια χάνει τη δυναμική της.

Τα στοιχεία για τη γερμανική μεταποίηση που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη ενδέχεται επίσης να δείξουν συνεχιζόμενη αδυναμία, με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων να προβλέπει τρίτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση.

Ερωτηθείς σχετικά με την ταμπέλα του ασθενή, ο πρόεδρος της Bundesbank Νάγκελ αναγνώρισε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ιδανική.

«Είναι αλήθεια ότι διολισθήσαμε σε τεχνική ύφεση το χειμερινό εξάμηνο και ότι η οικονομική ανάπτυξη έκτοτε δεν είναι ικανοποιητική», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. «Αλλά: Αναμένουμε ότι η εικόνα θα βελτιωθεί και πάλι».

Επισήμανε τη δυναμική της αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τη δεκαετία του 1990. Αυτό καθιστά τις συγκρίσεις με εκείνη την περίοδο εσφαλμένες.

«Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης», είπε. «Νομίζω ότι αυτό είναι μια λανθασμένη διάγνωση» και «θα πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας».

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Τροπικό δάσος Αμαζονίου: Μειώθηκε 66% η αποψίλωση τον Αύγουστο

Αυστραλία: Ετήσια ανάπτυξη 2,1% κατά το β’ τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY