ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μικρή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα, αλλά οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές

Βελτίωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο βέβαια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενόσω η χώρα οδεύει προς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο -11,4 τον Σεπτέμβριο από -12,3 τον Αύγουστο.

Αν και οι παραπάνω αριθμοί είναι καλύτεροι των εκτιμήσεων, εντούτοις παραμένουν αισθητά χαμηλότεροι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε περαιτέρω στο -79,4.

«Οι ευνοϊκότερες οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία, ευθυγραμμίζονται με την περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά αποθεμάτων» εξηγεί ο πρόεδρος του ZEW, Ακίμ Βάμπαχ. «Αυτό, ως ένα βαθμό, συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού όσων περιμένουν μια σταθεροποίηση των επιτοκίων. Επιπρόσθετα, οι ειδικοί περιμένουν περαιτέρω χαλάρωση στη νομισματική πολιτική της Κίνας».

Η Γερμανία, η οποία διαθέτει μεγάλη εξάρτηση από τον κλάδο της μεταποίησης, δίνει «μάχη» για να αναχαιτίσει τη μειωμένη ζήτηση για αγαθά, αλλά και το ενεργειακό σοκ, το οποίο προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η οικονομία, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι στάσιμη εδώ και δύο τρίμηνα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στη συρρίκνωση του ΑΕΠ που κατεγράφη το δ’ τρίμηνο του 2022.

Τη Δευτέρα, στις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 0,4% το 2023, αποτελώντας τη μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ.

Για το 2024, βέβαια, οι Βρυξέλλες περιμένουν ένα ριμπάουντ της τάξης του 1,1%.

Διαβάστε ακόμα

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό

Νέο «φιλέτο» προς αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας – Ελάχιστο μίσθωμα €1,3 εκατ. (pic)

Φυσικό αέριο: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά και φόβοι για τιμή πάνω από τα €40 ανά μεγαβατώρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts