ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ο κορωνοϊός αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες

Σύμφωνα με τις κοινωνικές οργανώσεις της Γερμανίας, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο και πολλαπλασιάζονται οι άποροι που έχουν ανάγκη τη δωρεάν διάθεση τροφίμων

Αύξηση στις κοινωνικές ανισότητες διαπιστώνουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού κοινωνικές οργανώσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες παράλληλα πολλαπλασιάζονται και οι άποροι, οι οποίοι εξαρτώνται από τη δωρεάν διάθεση τροφίμων.

«Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί. Για όλο και περισσότερους ανθρώπους η κατάσταση γίνεται επισφαλής, ενώ ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας έχει γίνει ακόμη πιο πλούσιο. Όταν κάποιος είναι φτωχός διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσει και να πεθάνει από τον κορωνοϊό από ό,τι κάποιος πλούσιoς», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Γερμανίας, Άντολφ Μπάουερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabruecker Zeitung.

«Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω διάσπαση της κοινωνίας αν αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται στήριξη, ενώ από την άλλη μεριά οι λίγοι κατέχουν μεγαλύτερο μερίδο του πλούτου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να φροντίσει να δοθεί βοήθεια για το διάστημα μετά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι τότε θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο κοινωνικό κράτος και σε καμιά περίπτωση λιγότερο. «Θα υπάρξει πίεση για αύξηση της φορολόγησης όσων κερδίζουν τα περισσότερα», κατέληξε.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου στη Γερμανία θα ανακοινωθούν αυτόν τον μήνα, όταν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση η σχετική έκθεση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag).

Ωστόσο, σύμφωνα με τo γερμανικό δίκτυο ARD, ακόμη και σήμερα, πριν τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων, υπάρχουν ενδείξεις για την αυξανόμενη ανισότητα στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τις επιπτώσεις της πανδημίας τις βλέπει κανείς και στις παρεχόμενες δωρεάν προμήθειες τροφίμων. Από τις περίπου 950 εγκαταστάσεις για δωρεάν παροχή τροφίμων σε εθνικό επίπεδο, το 40% κατέγραψε πρόσφατα υψηλότερη ζήτηση τροφίμων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε πολλά σημεία της χώρας προσήλθαν έως και 20% περισσότεροι άποροι για σίτιση», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Ένωση Τράπεζας Τροφίμων.

«Βλέπουμε να προσέρχονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες, που διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο της επιβίωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιόχαν Μπριλ, ο οποίος επίσης βλέπει την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση: «Η αύξηση των μακρόχρονια ανέργων είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι πρέπει να αυξηθούν επειγόντως τα κοινωνικά επιδόματα, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ μετά από έναν χρόνο πανδημίας είναι αστεία. Οι φτωχότεροι πολίτες πλήττονται σκληρότερα από την κρίση και υποστηρίζοντια ελάχιστα», τόνισε ο Μπριλ.

Διαβάστε ακόμη

Λασκαρίδης – Μαρτίνος – Παπαδημητρίου: Για ποιους λόγους η ελληνική ναυτιλία θα κυριαρχεί και τις επόμενες δεκαετίες

Fitch: Αναμένει ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts