ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Φόβοι για κρίση μετά την αναμενόμενη προσωρινή ανάκαμψη της οικονομίας

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών καλεί την κυβέρνηση επειγόντως να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μελλοντικές επενδύσεις

Η ανάκαμψη που αναμένεται στη γερμανική οικονομία μετά την κορύφωση της κρίσης της κορωνοϊού ενδέχεται να μη διαρκέσει και να υποτροπιάσει το 2022, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ.

Όπως τονίζει, για τον λόγο αυτόν απαιτείται αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική.

«Η ανησυχία μου δεν ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες, γιατί αναμένω μια προσωρινή οικονομική άνθηση λόγω των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων και των θετικών επιπτώσεων που θα έχουν στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Όμως, έπειτα από μια προσωρινή έκρηξη, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να υποχωρήσει ξανά το επόμενο έτος», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως η γερμανική οικονομία υποχωρήσει πολύ ξανά το 2022, όταν θα έχει τελειώσει η κάλυψη της οικονομικής υστέρησης και πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα υψηλά χρέη τους και δεν θα έχουν επαρκείς προοπτικές. Το ενδεχόμενο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων είναι ένας μεγάλος και ταυτόχρονα υποτιμημένος κίνδυνος», συνέχισε.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της γερμανικής οικονομικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι εστιάζει πάρα πολύ στη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μελλοντικές επενδύσεις, προκειμένου να ανοίξει μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και να δρομολογήσει επιτέλους τον μετασχηματισμό της γερμανικής οικονομίας αναφορικά με την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση», τόνισε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Τέλος, ο Φράτσερ τάχθηκε «υπέρ μιας μεγάλης επιθετικής εκπαιδευτικής πολιτικής, προκειμένου να δημιουργηθούν ξανά μελλοντικές ευκαιρίες για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και τους νέους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δώσει μια ευκαιρία ζωής ή ένα επίδομα έναρξης επαγγέλματος σε νέους μετά το πρώτο επαγγελματικό τους πτυχίο, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες να διαμορφώσουν το μέλλον τους», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια η βίλα του στη Μύκονο

Αγγελική Οικονόμου: H μεγάλη πρόκληση της Νίκας και η «καραμπόλα» της  Chipita

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts