ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές – Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων από τις ψήφους που καταμετρούνται, φαίνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με διαφορά μίας μονάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Το θρίλερ των γερμανικών εκλογών συνεχίζεται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι μικρή και η μάχη δίνεται ψήφο με ψήφο.

Συγκεκριμένα το SPD συγκεντρώνει 25,5%, το CDU 24.5%, οι Πράσινοι 13,8%, οι Φιλελεύθεροι 11.7 %, το AFD 10.9%, και το Die Linke 5%

Η κατανομή των εδρών με βάση τα πρώτα αποτελέσματα

Θερμή υποδοχή του Σολτς στο στρατηγείο του SPD

Νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο στρατηγείο του SPD, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα αλλά «τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν – ότι το κόμμα τα πάει καλύτερα από ό, τι για πολύ καιρό».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι δείχνει ότι οι ψηφοφόροι τον ήθελαν να είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το ποσοστό που φαίνεται ότι καταγράφει το SPD είναι το δεύτερο χαμηλότερο που συγκεντρώνει μεταπολεμικά, ωστόσο υπάρχει άνοδος από τις εκλογές του 2017 που είχαν καταγράψει 21% και ιστορικό χαμηλό.

Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε συντηρητική κυβέρνηση

Ο Λάσετ αναγνωρίζοντας το κακό αποτέλεσμα ανέφερε ότι η «νύχτα θα είναι μεγάλη».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση» ανέφερε ο Λάσετ, και σημείωσε ότι το μήνυμα από τους ψηφοφόρους του είναι ξεκάθαρο. «Η ψήφος για το κόμμα μας είναι ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης».

Οι Πράσινοι θα είναι όπως όλα δείχνουν στην τρίτη θέση. Το ποσοστό τους φαίνεται πως θα είναι το μεγαλύτερο που έχουν καταγράψει ιστορικά, ωστόσο δεν επικρατεί ενθουσιασμός στις γραμμές τους. Το ποσοστό τους είναι μικρότερο από αυτό που κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, και ο στόχος ήταν η πρώτη θέση.
Οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και συμμαχίες θα κρατήσουν για καιρό όπως όλα δείχνουν, ενώ δεν αποκλείεται ο Σολτς να πετύχει την πρωτιά αλλά να μην είναι καγκελάριος.
Οι Χριστιανοδημοκράτες, όπως είπε ο Λάσετ, θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν συντηρητική κυβέρνηση. Εάν καταφέρουν να πείσουν τους Πράσινους μπορούν να κυβερνήσουν μαζί και με τους Φιλελεύθερους.
Στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους θα απευθυνθεί και ο Σολτς, ενώ εάν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τον μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην ίδια κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί σε ορίζοντα εβδομάδων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts