ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικές εκλογές: Στο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του το κόμμα της Μέρκελ

Oι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, τα δύο κόμματα που προτιμούν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα

Μετά από 16 χρόνια πλήρους κυριαρχίας της Kαγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η Χριστιανική Ένωση κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής.

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι οποίοι θα αναδειχθούν σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά ως το ισχυρότερο κόμμα (αν και με ποσοστά που δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση αυτά που είχαν πριν μερικά χρόνια) για πρώτη φορά από το 2002, ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να διαδεχθεί την Καγκελάριο Μέρκελ.

Το επόμενο Bundestag αναμένεται να έχει τα περισσότερα μέλη στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Βάσει του γερμανικού βασικού Νόμου, το Bundestag έχει τουλάχιστον 598 έδρες, αλλά το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η γερμανική Κάτω Βουλή είναι η πιο απρόβλεπτη της ΕΕ, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν. Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε το ρεκόρ των 709 βουλευτών, περισσότεροι ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το νέο Bundestag φαίνεται ότι θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τους 730 βουλευτές.

Η δομή στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας αλλάζει σημαντικά, αλλά όλα πλεον θα εξαρτηθούν από το εάν η Αριστερά, ένα από τα πιο απαξιωμένα κόμματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 5%, ώστε να εκπροσωπηθεί στο Bundestag. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Αριστερά δεν θα τα καταφέρει, ωστόσο τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι το πρωί, όταν θα καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες συνήθως ευνοούν τους Χριστιανοδημοκράτες.

Απαξίωση για την Αριστερά, η ακροδεξιά στο περιθώριο

Αν η ήδη απαξιωμένη πολιτικά Αριστερά δεν τα καταφέρει, προκύπτει ένας περίπλοκος συσχετισμός. Η μόνη πιθανή διμερής συμμαχία θα ήταν ένας νέος μεγάλος συνασπισμός, τον οποίο ούτε το SPD ούτε η Ένωση επιθυμούν. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξει μια τριμερής συμμαχία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1957. Σε κάθε περίπτωση, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, τα δύο κόμματα που προτιμούν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Μιλώντας, για μια ακόμα φορά, στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος, ισχυρίστηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την αιγίδα των Χριστιανοδημοκρατών. Τα στελέχη του κόμματος είναι βέβαιο ότι, προς το παρόν, θα στηρίξουν τον υποψήφιό τους, όπως ακριβώς θα πράξει και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, τα κόμματα που θα αποφασίσουν για τον επόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας είναι δύο. Οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Η Αριστερά έχει εξαφανιστεί από προσκήνιο, όπως και η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία», την οποία έχουν αφήσει στο περιθώριο όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικές εκλογές: Τα καλά και τα κακά νέα για τον Ευρωπαϊκό Νότο

«Αχαϊκή Amadeus»: Ουδείς μνηστήρας για τις Made in Greece πίπες

Συντάξεις Οκτωβρίου και επιδόματα: Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts